Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Budi Data Driven


Kurs Budi Data Driven nastao je kao rezultat projekta Budi Data Driven koji je fondacija Petlja sprovela u okviru programa društvene odgovornosti Svet kakav želiš, koji je kompanija A1 sprovela u saradnji sa regionalnom organizacijom Propulsion. Budi Data Driven je kurs posvećen učenju obrade, analize i vizuelizacije podataka uz pomoć programskog jezika Pajton i interaktivnog okruženja za obradu podataka, Jupyter. Na primerima podataka iz četiri oblasti, umetnosti, javnog zdravlja, ekologije i sporta, čitaoci će moći da se upoznaju sa raznovrsnim tehnikama analize podataka, različitim tipovima vizualizacija i glavnim načinima za izvlačenje zaključaka iz podataka. Materijal će čitaocima i čitateljkama predstaviti neke osnovne koncepte statistike koje će im pomoći da samostalno donose zaključke na osnovu podataka, koristeći pri tom alate programskog jezika Pajton.

Saznaj više

Developing an STEM eLearning platform – net.kabinet


Fizičke simulacije


Fizičke simulacije su kurs u kojem smo povezali fiziku i programiranje. Naime, često i potpuno neopravdano fizika se doživljava kod učenika kao teška, apstraktna nauka, a istina je zapravo da brojne fizičke pojave mi imamo u našem svakodnevnom iskustvu. Zbog toga smo kroz kreiranje simulacije koje se bave baš takvim primerima iz svakodnevnog života želeli da popularizujemo i približimo fizičke fenomene učenicima. Dodatno, želeli smo da podstaknemo učenike da kroz malo veštine u programiranju mogu da naprave i svoje simulacije pa smo uključili i informatiku u celu priču. Kurs Simulacije zapravo čine dva kursa, jedan namenjen učenicima osnovne škole, a drugi gimnazijalcima.

O kursu

Algoritamska umetnost


Pred tobom se nalazi interdisciplinarsni kurs Algoritamska umetnost kome je cilj da ti otkrije u kakvoj su vezi likovna kultura, matematika i programiranje. Namenjen je učenicima drugog i trećeg razreda gimnazije ali ga može proći i svako ko želi da nauči da kreira svoja mala umetnička dela uz pomoć računara. U kursu ćeš naći teorijske lekcije, video lekcije, video ilustracije i kodove koji se lako mogu vizualizovati. Takođe, tu su i kvizovi za proveru znanja. Kurs Algoritamska umetnost su zajedničkim snagama kreirali Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Fondacija Petlja u saradnji sa UNICEF-om.

O kursu

Epidemija


Tokom 2020. godine bili smo svedoci pandemije koja je potpuno poremetila život na planeti a to i dalje čini. Da bismo razumeli fenomen epidemije, morali smo da se okrenemo mnogim naučnim disciplinama poput biologije, matematike, hemije, programiranja, jer je epidemija kompleksna pojava i da bismo je razumeli ne možemo je posmatrati samo iz jednog ugla.

Upravo kurs koji se nalazi pred vama a koji su zajedničkim snagama razvili Fondacija Petlja i Inicijativa "Digitalna Srbija" u saradnji sa UNICEF-om i koji je primarno namenjen učenicima gimnazija, ima za cilj da otvori i sagleda fenomen epidemije iz ugla predmeta koji učenici gimnazije imaju u školi. Istovremeno, ovim kursom želimo da približimo školsko gradivo svakodnevnom životu i iskustvima koja su učenicima bliska.

O kursu

Škole za 21. vek


Škole za 21. vek je trogodišnji projekat koji implementira British Council, a finansira Vlada Velike Britanije, a kojim je predviđeno da sve osnovne škole na teritoriji Zapadnog Balkana do sredine 2021. godine dobiju micro:bit uređaje koje će koristiti kako u nastavi računarstva tako i u drugim predmetima. Ideja koja stoji iza ovog veoma ambicioznog projekta je želja da učenici uz pomoć svojih nastavnika i tokom redovnih školskih aktivnosti razviju kritičko i algoritamsko razmišljanje kao i multidisciplinaran pristup rešavanju problema.

Saznaj više

Zimska škola otvorenih podataka


Projekat otvoreni podaci u društvenim naukama Fondacija Petlja izvodi u okviru projekta "Otvoreni podaci - otvorene mogućnosti" Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. Projekat je namenjen studentima treće i četvrte godine osnovnih studija i studentima master studija programa društveno-humanističkih nauka.

Saznaj više

Gen-D Nurturing a Digital Future


Ideja iza projekta "Gen-D – Nurturing a Digital Future" je da doprinese digitalnoj transformaciji u obrazovanju kroz stvaranje materijala za učenje programiraja koje je napravio autorski tim Fondacije Petlja. Partnerske organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske i Srbije, radiće na lokalizaciji ponuđenih materijala ne bi li se podržali i unapredili obrazovni standardni u njihovim zemljama. Fondacija Petlja je jedan od partnera na projektu čiji je koordinator Propulsion iz Srbije, a sam projekat se realizuje zahvaljujući sredstvima koja su odobrena od strane kompanijeMicrosoft kroz program Microsoft Philanthropies.

Saznaj više

DigiGirlz


Internacionalni dan žena u ICT-ju je inicijativa osnovana sa idejom kreiranja globalne amtosfere koja će ohrabriti i osnažiti devojke i mlade žene da razmotre započinjanje karijere u sve većem polju informaciono-komunikacionih tehnologija. Ovaj dan se na svetskom nivou obeležava svakog četvrtog četvrtka u aprilu.

Saznaj više

Letnja škola Znanje budućnosti


Fondacija Petlja u saradnji sa kompanijom GoPro i uz podršku kompanije Majkrosoft, organizovala je letnju školu digitalnih veština namenjenu korisnicima SOS Dečijih sela i centra "Jaki Mladi".

Saznaj više