$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \renewcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mss}{\,\mathrm{\frac{m}{s^2}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Микробит клавијатура


Овог пута за вас имамо питања из различитих области:

 • Које врсте инструмената постоје?

 • Шта је звук, шта је тон, а шта нота?

 • Наведите називе тонова (солмизацијa и абецедa).

 • Да ли знате шта су проводници, а шта изолатори (наведите примере)?

 • Шта је рециклажа?

Осмислили смо један инструмент! Оно што је интересантно код овог инструмента јесте да његове дирке могу бити направљене безмало од било чега! Која су ограничења за избор материјала за дирке?


Шта нам је потребно?

 • четири микробита

 • осам (искоришћених) лименки или неких других проводних тела

 • проводници (са крокодилкама или без)

 • звучник

 • картонска кутија (може од тастатуре)

 • колаж-папир или боје за украшавање инструмента (по жељи)


klavir

Погледајте следећи видео-запис и потом покушајте да направите своју микробит клавијатуру!Програми које смо написали су следећи:

Програм за први микробит (прослеђивање нота C, D, E):

Програм за други микробит (прослеђивање нота F, G, A):

Програм за трећи микробит (прослеђивање нота H, C):

Програм за четврти микробит (пријем нота):

Као за сваки проблем, и за овај постоји више решења. Понекад је потребно мало и уштедети. Замислите, на пример, да на располагању имате само три микробит уређаја. Како бисте онда решили проблем?

Већ смо поменули да дирке клавијатуре могу бити направљене од различитих проводних тела/материјала. Можда ћете желети да направите воћни клавир, клавир од кромпира, алуминијумске фолије.

Савремене клавијатуре имају у својој меморији и целе композиције. Допуните програм тако да се притиском на тастере А, Б или оба истовремено чују ваше омиљене мелодије!

Наша клавијатура је направљена од рециклираних материјала - старе картонске кутије од тастатуре и празних лименки. Намера нам је била и да укажемо на једну врло важну тему - рециклажу.

Направите презентацију на тему рециклаже и размислите како свако од нас, као појединац, може да утиче на очување животне средине. Поделите своја размишљања!