$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \renewcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mss}{\,\mathrm{\frac{m}{s^2}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Тестови са кратким питањима

Да бисте користили ову функционалност, потреебн оје да имате наставнички налог. Ако ваш налог није наставнички, погледајте овде како да добијете наставнички налог.

На Петљи постоји могућност креирања тестова на основу питања из Збирки кратких питања (Збирке кратких питања из програмирања за шести и седми разред и Збирке кратких питања из програмирања за гимназију). Страници за креирање тестова са кратким питањима можете приступити помоћу овог линка или кликом на дугме Тестови са кратким питањима у контролној табли.

Генерисање теста

Да бисте генерисали тест потребно је да кликнете на дугме Направи тест на страници Тестови са кратким питањима на контролној табли.

../_images/testovi1.png

Након тога отвориће се страница на којој је потребно дати назив тесту и изабрати Збирку кратких питања из које ће бити изабрана питања, као на следећој слици.

../_images/testovi2.png

Испод тога ће се појавити сва поглавља из одговарајуће Збирке питања. Када изаберете поглавље, поред поглавља појавиће се три дугмета која служе избору броја лакших питања, средње тешких и тежих питања. Када изаберете број питања жељене тежине, кликните на Креирај тест и то ће направити тест са насумичним избором питања одређене тежине из изабраних лекција.

../_images/testovi3.png

Кликнувши на креирај тест, направили сте тест који ће се појавити на страници Моји тестови. На картици сваког теста писаће из које збирке долазе питања, које лекције су обележене и колико има питања које тежине. На картици теста видећете и дугме за брисање теста као и дугме Направи тест комбинације

../_images/testovi4.png

Комбинације теста

Да бисте свом тесту дали конкретан облик, потребно је да кликнете на дугме Направи тест комбинације. Наиме, приликом генерисања теста учињен је избор насумичних питања одговарајуће тежине. Међутим, вредности у тим питањима биће одређене у зависности од тога коју комбинацију теста изаберете. Свака комбинација теста је јединствена и у свакој комбинацији су различите вредности у питањима где је то примењиво. На пример, ако је у комбинацији 22 у једном задатку потребно да се реши једначина \(7+x=12\), у комбинацији 50 ће у истом том задатку ученику бити задата друга једначина, на пример \("х+5=8\). Када кликнете на дугме Направи тест комбинације отвориће вам се нови прозор у коме је потребно да у пољу Комбинација убележите број између 1 и 999 и кликнете на Генериши тест комбинацију. За један тест можете правити и више комбинација. Ово може бити корисно ако желите да, на пример, различитим групама дате сличан тест, тј. тест који ће имати иста питања са различитим вредностима.

../_images/testovi5.png

Дистрибуција тестова и праћење резултата

Тестове које сте генерисали можете користити и у учионици и у онлајн настави. Наиме, када кликнете на дугме Одштампај питања, добићете приказ свих питања који је прилагођен штампању. Такође, довољно је да кликнете на дугме Прикажи решење како бисте за свако питање видели одговор. Када кликнете на дугме Одштампај то ће вам аутоматски отворити опцију за штампање у вашем претраживачу.

../_images/testovi12.png

Ако желите да ученици ваше тестове раде онлајн, биће довољно да им пошаљете линк ка одговарајућој комбинацији теста (свака комбинација има свој линк). Када су ученици улогоавни на Петљу и оду на линк који сте им послали, приступиће почетној страници теста, која изгледа овако:

../_images/testovi6.png

Након тога, довољно је да кликну на започни тест и могу почети са радом. Када отпочну са радом, тест ће им изгледати овако:

../_images/testovi7.png

На врху ће видети назив тестa, испод тога је овим правоугаоницима обележено колико има питања, на ком се питању ученик налази и на која питања је ученик одговорио, а на која није. Током рађења теста, ученик у сваком тренутку има могућност да се врати на питања која је већ урадио или да оде на нека каснија питања. Када ученик заврши са израдом теста, довољно је да кликне на Заврши тест и то ће његове задатке послати на проверу. У том тренутку, добиће поруку о томе да су завршили тест.

../_images/testovi9.png

Да бисте видели резултате теста, потребно је да кликнете на дугме админ страна које се налази на прозору са комбинацијама теста.

../_images/testovi8.png

Ово ће вас одвести на страницу на којој можете видети резултате за сваког ученика који је радио тест.

../_images/testovi10.png

Осим приказа табеле за све ученике који су радили тест, можете кликнути на лупицу у колони Детаљније како бисте за сваког ученика добили детаљан приказ који је одговор послао, где је погрешио и да ли је на том питању остварио поене или не.

../_images/testovi11.png

На истој страници постоје још два дугмета, Заустави тест и Покажи резултате на крају теста. Прво дугме служи томе да прекинете могућност рађења теста. Наиме, докле год је тест могуће радити, ученици ће моћи да преко линка који сте им послали приступе тесту. Вама ће се приказивати последње решење које су они послали. Када кликнете на Заустави тест, нико више неће моћи да ради задатке на том тесту. Наравно, имате могућност да тест поново стартујете и тако омогућите ученицима да поново раде тест.

Дугме Покажи резултате на крају теста служи томе да ученицима омогућите да виде табелу својих резултата на крају теста, то јест да чим заврше тест виде колико су имали поена као и где су погрешили. Ову могућност ученицима можете омогућити или онемогућити кликом на ово дугме.

Тестове које сте направили на овај начин можете додати и у свој кабинет. Видећете да за сваку комбинацију постоји и дугме Додај тест у курс, које вам омогућује да додате тест у свој кабинет на сличан начин на који је то објашњено у делу упутства где објашњавамо како изгледа рад са кабинетом, које можете наћи на овом линку. Такође, за сваку комбинацију написано је и у које је све кабинете укључена.

../_images/testovi13.png