$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \renewcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mss}{\,\mathrm{\frac{m}{s^2}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Нет.кабинет

Нет.кабинет представља део сајта где се налазе курсеви које ученици могу да пролазе самосталнo или уз модерацију наствника. У курсевима се могу пронаћи различити типови садржаја - интерактивни материјали за учење, видео лекције, квизови за проверу знања. Наставник може да користи ове курсеве тако што за сваки курс који изабере, направи по један или више кабинета. У сваком кабинету наставник може да прати прогрес једне групе ученика, задаје и прегледа домаће задатке, укључује сопствене тестове и комуницира са својим ученицима.

Подсећамо вас да вам за коришћење овде описаних функцоналности треба наставнички налог на Петљи. Уколико сте наставник а ваш налог на Петљи није наставнички, погледајте овде како да ваш налог постане наставнички.

Прављење кабинета

Да би направио кабинет, наставник треба да оде овде или на контролној табли кликне на Моји кабинети. На овој страници биће излистани сви направљени кабинети и наставник може да направи нови кабинет кликом на дугме Направи кабинет

../_images/kabinet1.png

Кликом на ово дугме наставник ће добити страницу на којој ће моћи да креира кабинет. На овој страници, обавезно је прво изабрати групу својих ученика који ће моћи да приступе кабинету. Затим, обавезно је изабрати курс који ће ученици пратити. Након тога, потребно је дати назив кабинету. Овај назив, ученици ће моћи да виде када оду на страницу тог курса у делу сајта нет.кабинет. Поред тога, можете ставити и кратак опис курса који ће стајати на картици вашег кабинета у контролном панелу и који ће се ученицима приказати када буду почели са радом. На крају, потребно је да наставник кликне на направи кабинет.

../_images/kabinet2.png

Сви ученици који припадају групи коју сте додали биће укључени у кабинет. Aко су то ученици који користе налоге које сте им ви направили, биће довољно да само оду на страницу курса и моћи ће да виде курс. Ако су то ученици који користе личне налоге (или налоге које су им направили родитељи), они ће добити нотификацију да су позвани у кабинет и потребно је да прихвате позив.

../_images/kabinet5.png

Када ученици буду приступили страници курса, на насловној страни ће видети картицу са кабинетом у коме прате курс и моћи ће да приступе кабинету. Сав прогрес који су ученици до тада остварили у самосталном проласку кроз изворни курс или друге кабинете, биће пренесен у нови кабинет и наставник ће моћи га види. Потребно је да кликне на наставите са курсом и приступиће курсу.

../_images/kabinet3.png

Када приступи курсу, на врху екрана писаће кратак опис кабинета, који сте унели, као и назив кабинета.

../_images/kabinet4.png

Корисници

Када кликнете на иконицу кабинета у делу Моји кабинети, добићете страницу на којој можете управљати кабинетом. Прво што ћете видети на тој страници су подаци о ученицима који су приступили вашем кабинету. Са леве стране видећете њихова имена. Уколико су то ученици који користе сопствене налоге и послата им је нотификација да су додати кабинету, видећете њихов статус. Он може бити pending уколико ученик није одговорио или одбијено уколико је ученик одбио да приступи кабинету. У другом случају имаћете могућност да ученика поново позовете у кабинет. Ако је ученик прихватио да приступи кабинету, приказиваће се исто као и сви остали налози у овој табели. Поред корисничких имена, видећете и домаће задатке ученика и статусе њихових домаћих. О томе ће бити више речи у делу упутства Домаћи задаци

../_images/kabinet6.png

Статистика - праћење рада

Када у табели у управљању кабинетом кликенте на таб статистика, имаћете увид у прогрес сваког ученика за сваку лекцију. Статистика вам приказује који део лекције је ученик успео да заврши, то јест, који број активности од укупног броја активности у лекцији је ученик успешно завршио. Да би се активност сматрала успешно завршеном код видеа и код делова лекција где је потребно да ученик прочита текст, потребно је да ученик кликне на дугме за даље. Да би се квиз сматрао успешно завршеним, потребно је да ученик да барем 70% тачних одговора. Да би се домаћи задатак сматрао успешно завршеним, потребно је да ученику ви обележите домаћи као да је завршен (више о томе можете видети у делу упутства Домаћи задаци)

../_images/kabinet7.png

Домаћи задаци

Када креирате свој кабинет, имате могућност да у кабинет додате домаћи задатак који сте сами направили. Ово подразумева да можете направити сопствени задатак и додати га тако да се ученицима приказује у самим лекцијама током рада у кабинету. За разлику од онлајн тестова, који се аутоматски генеришу од питања која постоје у нашим Збиркама кратких питања, домаћи задатак је нешто што самостално обликујете.

Да бисте направили домаћи задатак, потребно је отићи на страницу Додатне активности у оквиру кабинета и тамо кликнете на дугме Додај домаћи задатак.

../_images/domaci1.png

Након тога, отвориће се прозор у коме је потребно додати домаћи задатак у кабинет. Прво је потребно одредити где ће домаћи бити позициониран. Након тога, потребно је дати назив задатку и након тога следи текст задатка који је потребно написати. Када сте завршили са тим кликните на дугме додај активност.

../_images/domaci2.png

Домаћи задатак ће се одмах појавити на листи додатих активности и моћи ћете да је мењате, када кликнете на оловку и бришете, кликом на корпу.

../_images/domaci3.png

Ученици ће тај домаћи задатак моћи да виде међу осталим активностима у курсу, на месту где сте је ви поставили. Њима ће се домаћи приказати овако.

../_images/domaci4.png

Ученицима ће ваш домаћи задатак изгледати као интегрални део курса и имаће га у садржају свих активности који се налази на левој ивици екрана. Сам текст домаћег задатка налазиће се на врху странице када ученици оду на ту активност. они вам уз домаћи задатак могу послати и поруку, а сам домаћи задатак могу да предају као фајл тако што ће прво кликнути на Choose file, што ће им омогућити да изаберу фајл са свог рачунара. Након тога треба да кликну на Пошаљи домаћи и фајл ће бити послат. Поред тога, ученици могу да вам пошаљу и поруку која има везе са домаћим тако што ће у едитору текста откуцати текст поруке и кликнути на Пошаљи.

Ви ћете моћи да видите шта су вам ученици послали тако што ћете изабрати таб Корисници у табели на стрници Управљање кабинетом.То ће вам приказати табелу свих ученика који су у вашем кабинету али и свих домаћих задатака које сте додали у свој кабинет. За сваког ученика потребно је да кликнете на поље у табели за домаћи који сте додали. У нашем примеру, то је домаћи Domaći_primer_2 и погледаћемо како изгледа за ученика VI_2_222077.

../_images/domaci5.png

Када кликнете на поље отвориће се прозор у коме ћете видети шта вам је ученик послао. Прво ћете моћи да преузмете домаћи тако што ћете кликнути на иконицу за преузимање. Важно је да знате да ћете увек моћи да преузмете само последњи фајл који је ученик послао. Ако ученик пошаље неколико фајлова један за другим, моћи ћете да преузмете само последњи. Ако је домаћи задатак такав да захтева слање већег броја фалова, потребно је да их ученици зипују и пошаљу као један .zip фајл.

Такође, на прозору који се отворио, видећете и поруке које вам је ученик послао и моћи ћете да му одговорите. Када му пошаљете одговор, поруке ће бити видљиве на страници домаћег задатка у оквиру курса (странице са које је домаћи послат).

Овде можете да обележите да ли домаћи сматрате завршеним или незавршеном, то јест ако у горњем пољу обележите да је домаћи завршен, појавиће вам се знак штиклирано у пољу за тог ученика за тај домаћи задатак, као што можете видети обележене штиклиране задатке на слици изнад. Ако сте у неку лекцију укључили домаћи, то ће такође ући у рачунање статистике, тако да ће ученик моћи да има 100% завршену лекцију само ако му је домаћи штиклиран.

../_images/domaci6.png

Ако желите да вам домаћи задаци стижу и као имејл, можете кликнути на поље Админ информације и ту унети имејл адресу на коју желите да вам стижу домаћи задаци и кликнути на Промени имејл.

../_images/domaci7.png

Након тога, требало би да вам стигне имејл са адресе domaci@mg.petlja.org са фајлом који је ученик послао и подацима томе који је домаћи урађен, на ком курсу и који га је корисник урадио. Испод се налази пример како тај имејл може изгледати у конкретном имејл клијенту.

../_images/domaci8.png

Укључивање тестова у кабинет

Поред домаћег задатка, у курс можете укључити и тестове са кратким питањима које сте претходно генерисали. На овом линку можете видети како да генеришете тест и како се тестови користе (и са ваше стране и са стране ученика). Да бисте тест укључили у кабинет, потребно је да на страници Управљање кабинетом кликнете на дугме додатне активности и ту затим кликнете на додај тест са кратким питањима.

../_images/kabinet_test2.png

То ће отворити прозор у коме треба да одредите где ће се тест налазити тако што ћете изабрати активност из курса и затим изабрати да ли ће се тест налазити пре или после те активности. Такође, потребно је да дате неки назив том тесту и да из падајућег менија ваших направљених тестова изаберете онај који желите да укључите.

../_images/kabinet_test1.png

Ученици ће тај тест видети међу активностима на курсу као што виде и сваку другу активност.

../_images/kabinet_test3.png