$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \renewcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mss}{\,\mathrm{\frac{m}{s^2}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Управљање налозима

Да бисте користили ову функционалност, морате имати наставнички налог. Ако ваш налог није наставнички, погледајте овде како да добијете наставнички налог.

Групу са налозима за ваше ученике можете креирати и тако што ћете на контролној табли отићи на Управљање налозима. Пре него што то урадите молимо вас да прочитате ово упутство до краја.

../_images/anonimni1.png

Препоручујемо да ученици у настави користе личне налоге или налоге које су им направили родитељи (ако ученици имају мање од 15 година). Ако ипак одлучите да ученицима правите анонимне налоге, обавезно прочитајте нашу Политику приватности пре него што направите налоге зато што прављењем ових налога на себе преузимате одговорност за обраду података о личности (у складу са нашом Политиком приватности и Законом о заштити података о личности).

Анонимни налози имају корисничко име попут ОЅ_00001 и Петља портал их ни на који начин не повезује са стварним идентитетом особе. На вама је да знате који ученик користи који налог уколико желите да пратите њихов рад.

Анонимни налози могу бити коришћени за приступ свим деловима Петља портала осим форума Алгора, и дела сајта намењеном регистрацији за такмичења, Такпрогу. Ученици који желе да постављају питања на Алгори и да се региструју као такмичари, могу да креирају свој лични налог или им родитељи могу креирати налог, уколико су млађи од 15 година. Добићете следећу грешку ако покушате да приступите Алгори или Такпрогу са анонимним налогом:

../_images/anonimni2.png

Креирање анонимних налога

Налози се креирају на следећем линку одабиром броја налога у пољу Број налога, селекцијом Нова група у пољу Група и уписивањем назива групе (на пример назив одељења). У поље Префикс можете уписати неку одредницу коју ће добити сва корисничка имена која креирате у овој групи, на пример III_2, како бисте знали да је сваки корисник са тим префиксом члан те групе. Такође, неопходно је да прочитате нашу Политику приватности и обележите поље којим прихватате одговорст за обраду података о личности у складу са политиком приватности и Законом о заштити података о личности да бисте могли да креирате налоге. Кликом на дугме Креирај, створићете нову групу са изабраним бројем налога.

../_images/anonimni3.png

Ако желите да додате нове налоге у већ постојећу групу, у пољу Број налога изаберите број налога који желите да додате, у пољу Група одаберите коју групу желите да проширите и кликните на Креирај. На дну странице у делу Моји налози можете видети корисничко име и лозинку које је потребно поделити ученицима. Ученик се пријављује на Петљу са овим налогом исто као и са стандардним налогом, уписивањем корисничког имена и лозинке.

Управљање анонимним налозима

За сваки налог можете:

  • Генерисати нову лозинку тако што ћете кликнути на дугме Шифра са стрелицама

../_images/upravljanje1.png
  • Променити групу којој припада тако што ћете у пољу Група изабрати жељену групу

../_images/upravljanje2.png
  • Обрисати налог тако што ћете у кликнути на дугме са кантом на крају реда

../_images/upravljanje3.png
  • Блокирати налог тако што ћете кликнути на дугме поред канте. Ако је дугме жуто, то значи да је налог одблокиран и да може да приступи порталу. Ако је дугме зелено, то значи да је налог блокиран и не може да приступи порталу.

../_images/upravljanje4.png

Такође, можете кликнути на дугме Блокирај све налоге и тако ћете онемогућити ученицима да приступе налозима које сте за њих креирали док их не одблокирате. Поред њега имате и дугме "Одблокирај све налоге" које вам омогућује да овим налозима вратите приступ порталу. Ако ученици покушају да се пријаве са блокираним налогом, добиће поруку да Кориснички налог није активан. Осим тога, могуће је и променити све лозинке налозима тако да ученици не могу да приступе својим налозима. Ни промена лозинке ни блокирање/одблокирање налога не мења друге податке о налозима (колико је задатака урађено и сл.).

../_images/upravljanje5.png