$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \renewcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mss}{\,\mathrm{\frac{m}{s^2}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Час 12 - Контрола тока - вежбање

Након неколико часова на којима смо уводили нове концепте, време је да поново направимо малу паузу и искористимо време да проверимо колико смо до сада научили (твој наставник може да ти да контролни задатак или петнаестоминутну проверу знања из области израчунавања и контроле тока). Можеш урадити наредних неколико задатака да провериш своје знање. Додатне задатке за вежбу можеш пронаћи овде.

Гранање - задаци

Повишена телесна темпратура

Повишена телесна температура је изнад 37 степени Целзијуса. Напиши програм у којем се уноси температура пацијента и који исписује поруку ако тај пацијент има повишену температуру.

Ко је урадио више задатака?

Пера вежба задатке са Јањом. Напиши програм који честита оном ко је урадио више задатака (ако су урадили исто, не честита се никоме).

Допуни претходни програм тако да исписује поруку ако су урадили исти број задатака.

Да ли је Милица у школи?

Милица иде у школу од 8 до 13 часова. Напиши програм који за унето време одређује да ли је она у школи (у 13 часова већ није).

Провери да ли програм за унети број 7 исписује ne, за унети број 8 и број 11 исписује da, а за унети број 13 и 20 исписује ne.

Цена струје

У једној земљи се цена струје одређује на основу потрошње. Ко потроши мање од 350kWh плаћа цену од 5.1 динара по kWh, потрошња између 351 и 1600kWh плаћа се по цени од 7.7 динара по kWh, а потрошња преко 1600kWh плаћа се по цени од 15.3 динара по kWh. Напиши програм који за унету потрошњу израчунава цену.

Температура у рерни

Да би се колач лепо испекао температура у рерни мора бити између 150 и 200 степени. Напиши програм у којем се уноси тренутна температура у рерни и одређује да ли рерну треба појачати, смањити или оставити каква јесте.

Понављање - задаци

Понављање поруке n пута

Напиши програм који учитава број \(n\), а затим \(n\) пута исписује текст Учим да програмирам!.

Површине 10 квадрата

Напиши програм који израчунава и исписује површине 10 квадрата чије дужине странице корисник уноси.

Одбројавање по 5 унатраг

Напиши програм који одбројава од 100 до 0, тј. исписује бројеве 100, 95, 90, …, 5, 0.

Квадрат од звездица

Напиши програм који исцртава квадрат помоћу карактера * (исписује се n редова са по n звездица). На пример, за n=4, потребно је исписати:

****
****
****
****