$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \renewcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mss}{\,\mathrm{\frac{m}{s^2}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Анимација

Познато је да се видео записи састоје од великог броја слика, које се довољно брзо приказују једна за другом, при чему се узастопне слике сасвим мало разликују. Прављење видео записа на овај начин је у суштини могуће зато што човек (људско биће) при довољно великој брзини приказивања слика није у стању да види појединачне слике, него му се оне сливају у целину и стварају доживљај покрета.

Стварање утиска покрета помоћу непокретних слика назива се анимација. На пример, од наредних осам сличица лика у различитим положајима:

../_images/anim_running1.png ../_images/anim_running2.png ../_images/anim_running3.png ../_images/anim_running4.png ../_images/anim_running5.png ../_images/anim_running6.png ../_images/anim_running7.png ../_images/anim_running8.png

настаје следећа анимација трчања:

../_images/anim_running.gif

Свака од слика које се приказују при анимацији се назива оквир или фрејм (енгл. frame). Програми којима смо се до сада бавили цртали су само један цртеж (фрејм) и слика се после тога није мењала. У програмима са анимацијом потребно је за сваки фрејм нацртати по једну слику. У наставку ћемо видети како то можемо да урадимо.