$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \renewcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mss}{\,\mathrm{\frac{m}{s^2}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Графичке апликације

Графички кориснички интерфејс (ГКИ, енгл. GUI) је већ пар деценија доминантан облик интерфејса у софтверским апликацијама. Апликације које користе ГКИ се појављују на различитим уређајима, од десктоп и лаптоп рачунара, преко таблета и паметних телефона, до аудио плејера, командних табли у аутомобилима и другде.

За прављење оваквих графичких апликација данас постоје многобројна удобна окружења. Ова окружења и сама имају графички интерфејс, тако да не морамо да куцамо сав код којим се дизајнира изглед и понашање наше апликације. Уместо тога, велики део дизајна наше графичке апликације можемо да обавимо избором понуђених могућности, најчешће помоћу миша. Творци ових окружења за развој софтвера су се заиста потрудили да корисницима (а нарочито почетницима) омогуће да своје апликације креирају лако и без потребе да одмах улазе у разне сложене детаље концепата који се користе „испод површине”. На тај начин се до првих резулатата долази веома брзо, што даје осећај задовољства, подстрек и жељу за даљим учењем.

Microsoft Visual Studio је једно од таквих окружења за развој апликација, које омогућава прављење апликација различитог типа у различитим програмским језицима. Ми ћемо се усредсредити на прављење графичких апликација у језику C#. Visual Studio нуди два приступа прављењу графичких апликација. Један приступ користи библиотеку Windows Forms а други Windows Presentation Foundation (скраћено WPF). Овде ћемо се бавити само Windows Forms апликацијама. Видећемо како брзо и лако можемо да правимо апликације које користе разне контроле за размену података са корисником. Преглед није ни детаљан ни потпун, намера нам је само да читаоцима олакшамо почетак и подстакнемо их на даље истраживање и проширивање својих знања и вештина.