$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \renewcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mss}{\,\mathrm{\frac{m}{s^2}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Liste

    Q-6: Napravili smo promenljivu VAnswer. U jednom trenutku, vrednost ove promenljive je AnswerMima. U drugom trenutku, njena vrednost je AnswerMi. Označi tačno tvrđenje:

  • U promenljivoj se sačuva više podataka (brojeva, stringova, vrednosti Tačno ili Netačno)
  • Razmisli o svom odgovoru. Ako ostaneš pri svom mišljenju, napravi ove programe u Skreču i izvrši ih. Ne zaboravi da označiš da vrednosti promenljivih budu vidljive na pozornici.
  • U promenljivoj se sačuva samo jedan podatak (broj, string, vrednost Tačno ili Netačno)
  • Odlično zapažaš, bravo! Iako su različiti, programi imaju isti rezultat izvršavanja.

Kreiranje programa često pred programera stavlja potrebu da sačuva veći broj podataka (telefonskih brojeva, naziva proizvoda, adresa…). U tim situacijama, promenljive koje smo do sada koristili nisu od velike pomoći.

Zbog ovakvih situacija, koje ćeš sigurno imati u svom budućem programerskom radu, predstavljamo ti Listu (List).

Lista predstavlja kolekciju podataka. Možeš da je posmatraš kao “svesku” u kojoj se nalazi veliki broj “stranica”. Svaka od “stranica” numerisana je brojem (od 1 nadalje) i na svakoj od “kutija” zapisan je (čuva se) po jedan podatak.

Listu kreiramo u kategoriji Promenljive (Variables), klikom na dugme MakeList. Lista može da se odnosi na samo jedan ili na sve likove u programu. Elemente liste unosimo pritiskom na znak + i upisivanjem vrednosti u odgovarajući prostor.

_images/NewList.png

Za razliku od običnih promenljivih koje pozivamo navođenjem njihovog imena, podacima smeštenim u listu “obraćamo” se navodeći njihov redni broj (položaj) u listi.

Lista Emotikoni sadrži 5 podataka - tekstualnih oznaka za određene izraze lica. Ako želimo da maca kaže kako se tekstualno notira NAMIGIVANJE, treba da složimo skriptu sledećeg izgleda:

_images/KodEmo.png

Napravili smo isti kviz pomoću običnih promenljivih i pomoću listi. Analiziraj njihove skripte:

_images/2Kviza.png

Uradi Remiksuj programe A i B, koji se nalaze na adresama A: https://scratch.mit.edu/projects/326482978/ i B: https://scratch.mit.edu/projects/326477714/ tako što ćeš dodati bar još tri pitanja vezana za osećanja i emotikone koji ih predstavljaju. Ne sumnjamo da ćeš uočiti koliko vremena štedimo upotrebom listi umesto promenljivih.