$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \renewcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mss}{\,\mathrm{\frac{m}{s^2}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Шта је то програмирање?

Хајде да видимо пример једног програма.

Кад сам кренуо у град жена ми је дала овај списак: 

Овај списак је у ствари низ наредби којима ми говори где да одем, шта да радим (купим), ако нечега нема шта да купим уместо тога, ако има више сличних производа шта могу да одаберем, колико нешто треба да буде тешко и слично. Мој задатак је само да читам списак и радим оно што ми је написано. Сваки пут када добијете списак ствари које треба да урадите - то је програмирање.

Ми живимо у 21. веку. Зар не би било лепо да то неко уради уместо мене? На пример, замислите да имам неког робота коме бих дао тај списак и који би то одрадио. На жалост још увек немам робота али има доста машина којима могу да дам наредбе и објасним шта треба да ураде уместо мене. Замислите ту машину за веш за коју купујем прашак. Када се машина укључи, подешавају се неки "програми" помоћу којих се наређује машини на колико степени се пере веш, да ли треба да суши веш, и слично. Може чак и да се подеси да не ради сад, него да почне за 3 сата. Многе машине за прање веша имају малу контролну таблу помоћу које се може рећи машини шта и како треба да ради као што је приказано на слици. 

Мобилни телефони имају аларме. На многим мобилним телефонима може да се подеси у колико сати треба да се укључи аларм, којим тоном, колико пита да се понавља и слично. Ово је опет некакво задавање наредби, тј. програмирање.

У овом курсу ћете да научите основе програмирања без неких програмских језика, компајлера, па чак и без неког доброг рачунара. Довољно је да прођете кроз ове лекције и видите у примерима како се програмира. Ако сте научили да користите Фејсбук или Гугл - програмирање у овом курсу неће бити ништа теже.

Ако желите да пробате како изгледа програмирати нешто, можете једноставно да одете на неке стране сајта Часа програмирања и тамо пишете своје програме.

     Ако одете на сајт Часа програмирања можете да нађете на странама листу којом се сајт аутоматски преводи на српски.
    Одаберите српски језик ако вам је лакше.

Без неке инсталације окружења, компајлера или предзнања о алгоритмима, довољно је само да прочитате примере у овом курсу, пробате да решите неке проблеме и схватићете шта је то програмирање.

Ако сте заинтересовани, хајде да почнемо >>