Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Završena treća Letnja škola programiranja

pre 20 dana

Treću godinu za redom organizovali smo Letnju školu programiranja koja je postala tradicionalno mesto okupljanja učenika i učenica sa posebnim interesovanjem za informatiku.

Mitrovačka gimnazija, naš dugogodišnji partner, nam je i ove godine otvorila vrata. U njenim učionicama su polaznici i polaznice pohađali nastavu. Smeštaj učesnika i učesnica Letnje škole programiranja bio je obezbeđen u Domu učenika srednjih škola.

 

Letnja škola programiranja je aktivnost koju je organizovala Fondacija Petlja, u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, uz podršku Vlade Republike Srbije.

 

Sa rekordnim brojem prijava ove godine, pokazali smo da interesovanje za programiranje među decom raste. Naš tim autora i predavača je pripremio nastavni plan i program fokusiran na rad u Python-u i njegovoj biblioteci za 2D grafiku Pygame. Nakon učenja teorije i vežbanja zadataka, bila je predviđena i izrada samostalnih projekata, kroz koje su polaznici i polaznice primenili svoja stečena znanja, pokazavši svoju kreativnost i tehničku veštinu. 

 

Pored predavanja, zainteresovani dečaci i devojčice su imali priliku da u Domu, uz pomoć predavača, obnove gradivo iz matematike i fizike, što je dodatno unapredilo njihove veštine za rad u Pygame-u. Ovaj segment je učenicima i učenicama dodatno osnažio vezu između teorijskog i praktičnog znanja. 

 

Posebna draž Letnjih škola su i vannastavne aktivnosti, osmišljene kako bi učesnicima pružile priliku da se opuste, ali i da razviju timski duh i dodatne veštine. Poseta Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“, obilazak Sremske Mitrovice, kviz znanja, radionica sa Mikrobit uređajima, kao i radionica građenja kula od slamčica, su upotpunili doživljaj i stvorili nezaboravne uspomene. 

 

Značajna su bila i predavanja o pametnom i bezbednom ponašanju na internetu koje su održale koleginice iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija i predavanje o radu u gejming industriji koje su održali eksperti za ovu oblast.

 

Svim polaznicima i polaznicama, kao i njihovim roditeljima su neposredno po završetku Letnje škole programiranja poslati evaluacioni upitnici. Kako su ocenili Letnju školu programiranja i koje su utiske poneli iz Sremske Mitrovice možete pogledati ispod