Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Devojčicama je mesto u IT-u

pre 3 meseci

U saradnji sa zaposlenima iz Majkrosoftovog razvojnog centra u Srbiji smo organizovali dve radionice za devojčice osnovnih škola.

MDCS kosmos- kako ga ti vidiš“ i „Hello World je veliki prasak“ su nazivi radionica koje smo u utorak, 12. juna, organizovali u okviru inicijative „Girls know IT“. Radionice kojima je prisustvovalo preko 30 učenica osnovnih škola iz Šapca i Beograda su se održale u prostorijama Razvojnog centra.

 

Na samom početku programa prisutne su pozdravili Tanja Petrović, senior produkt menadžerka iz Majkrosoftovog razvojnog centra i Milan Simić, direktor Fondacije Petlja. Oni su podelili sa učenicama svoje karijerne puteve, iskustva rada u timovima i poslali poruku da je važno verovati u svoje sposobnosti i istraživati mogućnosti koje nove tehnologije svakodnevno donose. 

 

Učenice su imale priliku da popričaju sa petoro zaposlenih u MDCS-u o tome kako izgleda njihov radni dan, ali i o tome šta je sve potrebno da bi jedan proizvod od ideje došao do realizacije. Nakon razgovora svoje utiske su prenele na papir i u grupama napravile crteže koji su oslikavali „MDCS kosmos“ odnosno njihova očekivanja kada je rad u  IT industriji u pitanju. Cilj ove radionice je bio da zainteresuje devojčice za karijeru u IT-u, odnosno da ih oslobodi strahova i predrasuda koje po ovom pitanju imaju.

 

Druga radionica, pod nazivom „Hello World je veliki prasak“, učenicama je na konkretnom primeru pokazala da je za programiranje važan algoritamski način razmišljanja i raščlanjivanje većeg zadatka na sitnije korake. Uz pomoć svojih mentora, učenice su naučile kako rade petlje i matrice i sa novostečenim znanjem su napravile iks-oks igru u Pajtonu.