Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Рекордан број пријава за трећу по реду Летњу школу програмирања

пре 19 дана

Преко 300 ученика и ученица старијих разреда основних школа из целе Србије изразило је жељу да стекне нова знања и искуства у свету програмирања.

Летња школа програмирања трећу годину заредом окупља ученике и ученице старијих разреда основних школа који деле интересовање за програмирање. Ове године полазници и полазнице ће имати прилику да уче програмирање у два термина: од 06.07 до 14.07. и од 28.07. до 05.08.

 

Ову школу организује Фондација Петља, у оквиру пројекта „Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у партнерству са Министарством просвете, уз подршку Владе Републике Србије. И ове године, домаћин Летње школе програмирања је Митровачка гимназија.

 

За овогодишњу Летњу школу програмирања примили смо преко 300 пријава, што је највећи број до сада. Пријављени кандидати долазе из 70 општина Републике Србије, а једна од општина са највише пријава је управо Сремска Митровица, у којој смо и прошле године организовали ову школу.

 

На основу остварених резултата на тесту знања из решавања алгоритамских задатака, као и исказанe мотивацијe у пријавном формулару, изабрано је 100 најбољих кандидата и кандидаткиња који ће школу похађати овог лета. Тест знања је садржао укупно пет задатака различите тежине, а кандидати и кандидаткиње су задатке решавали у програмском језику Пајтон. На основу решених задатака на тесту знања, полазници ће бити распоређени у различите групе како би се програм Летње школе програмирања прилагодио њиховом досадашњем знању.

 

Посебно смо поносни што из године у годину расте број пријављених и примљених девојчица (ове године 25%), што показује да оне такође желе да програмирају, а ми ћемо наставити да их подржавамо у томе, како бисмо допринели већој заступљености девојчица у ИКТ.

 

Интересантно је и да чак 41% овогодишњих полазника и полазница чине они који су већ раније похађали Летњу школу програмирања, што показује да они виде вредност у томе да се врате и поново добију прилику да науче нешто ново, с обзиром да се програм унапређује и мења сваке године. 

 

У наставку смо издвојили неколико занимљивих изјава старих полазника о Летњој школи програмирања:

 

„Претходне две године сам био полазник ЛШП. Много ми се допало‚ почео сам да се такмичим. Ове године освојио сам 1. награду на општинском‚ 2. на окружном‚ пласирао сам се на државно. Прошле године сам освојио 3. награду на државном.“

 

„Екипа која иде је јако добра, укључујући и наставнике као и ученике који похађају летњу школу. На ЛШП се учи али и дружи. Такође, лекције које смо обрађивали на првој ЛШП су биле јако занимљиве. Наставници увек помажу око било чега.“

 

„Ако би хтео да објасним свом другу или другарици зашто желим да похађам Летњу школу програмирања рекао бих им да је тамо јако лепа атмосфера и да је занимљиво то што сви воле програмирање колико и ја, а привлачно је то што ћу моћи да подигнем мој ниво програмирања.“

 

Подсећамо да је Летња школа програмирања први пут организована у Вршцу током августа 2022. године. 100 ученика старијих разреда основне школе је било смештено у Дому ученика, а настава се одвијала у Школском центру „ Никола Тесла”. Трудимо се да свака Летња школа програмирања буде боља од претходне, а у томе нам помажу повратне информације које добијамо од полазника и полазница и њихових родитеља. Управо су нам ове похвале и конструктивне критике помогле да овогодишња Летња школа програмирања буде најбоља до сада.

 

Погледај још и ...

Види све вести