Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Međunarodni dan devojaka u Informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT)

pre 12 meseci

Međunarodni dan devojaka u Informaciono-komunikacionim tehnologijama se, širom sveta, obeležava četvrtog četvrtka u aprilu.

Ove godine smo u Mejkers spejsu Naučnog kluba Beograd, u prostorijama Centra za promociju nauke i mi dali svoj doprinos obeležavanju ovog važnog dana.

 

Organizovali smo radionicu, “Kreativno kodiranje: kada tehnologija crta”, za učenice starijih razreda srednjih škola, koju je vodila dr Aleksandra Jovanić docentkinja na Fakultetu likovnih umetnosti. Ona je učenicama iz Devete gimnazije, Računarske gimnazije i Šeste beogradske gimnazije pokazala kako da samostalno stvaraju generativna dela uz pomoć računara gde će koristiti svoja znanja iz likovne umetnosti, matematike i programiranja.

 

Nakon radionice predavanje “Vizuelno raspetljavanje podataka”, za studentkinje je održao dr Srđan Verbić profesor sa FEFA, koji je govorio o primerima dobre i loše prakse vizualizacije podataka. Studentkinje su imale priliku da čuju o različitim načinima na koje se podaci mogu pokazivati i kako da izaberu najbolji način za vizualizaciju. Ova tema je privukla studentkinje različitih usmerenja i to nam je još jedan dokaz koliko je oblast IKT-a zapravo široka i koliko je važno da podržimo žene u ovoj industriji.

 

Na samom početku prisutne su pozdravili: v.d. direktorka Centra za promociju nauke dr Marjana Brkić, pomoćnik ministra prosvete za međunarodnu saradnju i evropske integracije Aleksandar Jović,  portfolio menadžerka Programa ujedinjenih nacija za razvoj Jelena Ružičić i direktor Fondacije Petlja dr Nebojša Vasiljević.

 

Ovaj međunarodni dan obeležava se od 2010. godine na inicijativu Republike Srbije, u organizaciji Međunarodne unije telekomunikacija (ITU), sa ciljem podsticanja učešća devojčica i devojaka u tehnološkim oblastima.

Ovaj događaj je realizovan u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, uz podršku Vlade Republike Srbije.