Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Digitalni svet je dostupan na net.kabinetu za sve razrede

pre 8 meseci

Na onlajn platformi net.kabinet na portalu petlja.org objavljeni su materijali za sva četiri razreda predmeta Digitalni svet

Od ove školske godine, Digitalni svet po prvi put postaje obavezan predmet u četvrtom razredu osnovne škole. Time se završava ciklus uvođenja predmeta Digitalni svet u niže razrede. 

 

Za predmet Digitalni svet, autorski tim Fondacije Petlja je kreirao nove kurseve za prvi, drugi i četvrti razred koji u potpunosti prate zvanični program nastave i učenja i dostupni su na onlajn platformi net.kabinet na portalu petlja.org. Kurs za treći razred je dostupan od ranije. Svi kursevi su objavljeni kao otvoreni obrazovni resursi.

 

Ideja uvođenja predmeta Digitalni svet u mlađe razrede osnovnih škola je da deca od malih nogu uvide da su digitalni uređaji svuda oko nas ali i da nauče kako da ih bezbedno koriste. Kao posebna tematska oblast izdavaja se Algoritamski način razmišljanja. U četvrtom razredu učenice i učenici će imati prilike da algoritme bolje razumeju uz pomoć Karel robota i time na jedan interesantan i interaktivan način savladaju neke od osnovnih koncepata u programiranju. 

 

Svi materijali su kreirani u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti“, kojim koordinira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i na kome je Fondacija Petlja implementacioni partner, a koji se sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i uz podršku Vlade Republike Srbije