Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Programiranje mikrobit uređaja u MejkKodu – priručnik za peti razred

Програмирање микробит уређаја у МејкКоду – приручник за пети разред


British Council UK Government
Израду овог приручника подржала је влада Велике Британије путем пројекта "Школе за 21. век" који спроводи British Council.


Creative Commons License
Програмирање микробит уређаја у МејкКоду – приручник за пети разред издао је British Council под лиценцом Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.


Сви волимо да се играмо, зар не! Без обзира на године … :)

Овај интерактивни практикум ће вам помоћи да савладате основе програмирања у визуелном програмском окружењу MејкКод, користећи уређај микробит. Све лекције које ће бити представљене покривају градиво предмета Информатика и рачунарство за пети разред основне школе. Овај материјал покрива 16 школских часова и 6 часова пројектне наставе.

Током прва три часа изучаваћемо основне карактеристике микробит уређаја, радно окружење МејкКод са примерима група блокова и започети учење основних програмских структура, кроз приказ поступка за решавања било ког проблема, датог у три фазе. На четвртом часу ћемо провежбати кроз кратка питања и задатке основне појмове програмирања, карактеристика микробит уређаја и радног окружења.

На наредна три часа бавићемо се блоковима за oчитавање и чување вредности са сензора, контролисање рада лед диода и одлучивању као једне од главних структура у програмирању. На осмом часу провежбаћемо основне принципе одлучивања коришћењем података са сензорима уз њихово приказивање на екрану микробита, укључивањем или искључивањем лед диода.

На следећа три часа проучаваћемо како се неки делови програма могу понављати, шта су променљиве и како се користе у програмирању једноставних али и сложених проблема. Након ових часова, следе два часа вежбања проучаваних техника програмирања уз примену одговарајућих блокова програмског језика.

Последња два часа представљају сложеније програмске структуре, као што су листе и функције, помоћу којих поједине проблеме решавамо на једноставнији начин. Последњи час је час провежбавања примене листа и функција на програмирање микробита.

Након тога следи нам шест часова рада на пројекту који креирате самостално или у тиму са својим друговима и другарицама.

Ако се до сада нисте бавили програмирањем, онда је учење програмирања помоћу уређаја микробита права ствар за почетак. У ствари, желимо да пролазећи кроз материјале – час по час, научите да програмирате микробит креирајући невероватне пројекте, који само могу бити органићени вашом маштом. Микробит је једноставан уређај кога није тешко програмирати. На забаван и креативан начин можете користити овај уређај како бисте направили различите предмете или уређаје који ће вам помоћу у свакодневном животу, нпр педометар, аларм, ….