Sadržaj
WP-1 WordPress - основе
Готова решења за веб дизајн
Основне компоненте система WordPress
CMS системи и WordPress - питања
WP-2 Креирање садржаја у систему WordPress
Креирање садржаја
Креирање садржаја - питања
Креирање садржаја - задаци
WP-3 Теме и додаци
Теме и додаци
Теме и додаци - питања
Теме и додаци - задаци
HTML-1 HTML документи
Приказивање HTML документа
Елементи HTML документа
Елементи HTML документа - задаци
HTML-2 Форматирање текста
Форматирање текста
Форматирање текста - питања
Форматирање текста - задаци
HTML-3 Листе и табеле
Листе
Листе - питања
Листе - задаци
Табеле
Табеле - питања
Табеле - задаци
HTML-4 Повезивање докумената
Повезивање докумената
Повезивање докумената - питања
Повезивање докумената - задаци
HTML-5 Мултимедијални садржаји
Мултимедијални садржаји
Мултимедијални садржаји - питања
Мултимедијални садржаји - задаци
CSS-1 CSS стилови
CSS стилови
Дефинисање CSS стилова
CSS стилови - вежбе
CSS-2 CSS својства
CSS својства
CSS својства текста
CSS својства која дефинишу границе елемента
CSS димензије елемената
CSS својства - питања
CSS својства - задаци
CSS-3 CSS селектори
CSS селектори
Стилизовање елемената по идентификатору
Стилизовање класа елемената
Сложени CSS селектори
CSS селектори – примери
CSS селектори – питања
CSS селектори – задаци
CSS-4 Распоред елемената
Распоред елемената
Распоред елемената – пример
Распоред елемената – питања
Распоред елемената – задаци
Flexbox
Flexbox – примери
B-1 Bootstrap библиотека
Bootstrap библиотека
Bootstrap библиотека – питања
B-2 Bootstrap и распоређивање елемената
Bootstrap и распоређивање елемената
Bootstrap и распоређивање елемената – питања
Bootstrap и распоређивање елемената – задаци
B-3 Bootstrap класе
Bootstrap класе
Bootstrap класе – питања
Bootstrap класе – задаци
B-4 Bootstrap подршка компонентама
Bootstrap подршка компонентама
Bootstrap компоненте – питања
Bootstrap компоненте – задаци

Готова решења за веб дизајн

Веб-прегледачем (енгл. browser) отварамо и прегледамо веб-странице које се могу налазити на нашем, или неком удаљеном рачунару. Без обзира на то где се налазе, веб-странице су у текстуални фајлови писани на језицима за опис изгледа и садржаја веб-страна. То значи да се веб-страна, па и цео веб-сајт могу направити помоћу едитора текста. Да бисмо у веб-страну додали слику или видео потребно је да у поменути текст додамо кôд за убацивање слике, односно видеа, са путањом до фајла који ту слику или видео садржи. Оваквим начином креирања веб-страна ћемо се бавити у наредним поглављима овог курса.

Системи за управљање садржајем

Постоје системи који се називају системи за управљање садржајем (енгл. content management system, скраћено CMS). CMS системи омогућавају корисницима да кроз меније и друге облике корисничког интерфејса попуне и обликују свој сајт.

Многа CMS решења су бесплатна и слободно су доступна преко интернета, што омогућава корисницима да креирају своје сајтове без инсталирања софтвера на свој рачунар. Честа је пракса да CMS системи нуде својим корисницима бесплатно хостовање направљених веб-сајтова на својим серверима. Ипак, неке услуге за напредније кориснике посебно се наплаћују (на пример, хостовање већих веб-сајтова или комплекснији и лепше стилизовани обрасци веб-страна).

Неки од најпознатијих CMS система данас су WordPress, Shopify, Joomla, Squarespace, Wix и Drupal. Највише коришћен међу њима је WordPress који се може похвалити чињеницом да је тренутно преко 40% свих сајтова на интернету направљено користећи WordPress. Таква масовна употреба CMS система није изненађење, јер они омогућавају прављење веб-сајтова корисницима који не познају веб-технологије, односно језике на којима се веб-стране пишу. Пошто се CMS системи ослањају на избор готових образаца (енгл. template), креирање сајтова помоћу CMS система може да буде и знатно брже него када их правимо ручно.

С друге стране, за прављење сложенијих веб-сајтова, а нарочито за накнадно уношење разних измена (одржавање сајта), неопходно је детаљно познавање интерфејса CMS система, па и делимично познавање њихове унутрашње архитектуре и дизајна, односно начина на који овакви системи функционишу. Због тога корисницима CMS система који добро познају језике HTML и CSS може бити лакше и брже да уређују и дорађују веб-сајт директним мењањем изворног кôда, него преко компликованог веб интерејса.

Систем WordPress

CMS систем WordPress слободан је софтвер отвореног кôда који служи за креирање блогова и веб-сајтова. Постоје два основна начина коришћења система WordPress:

  • На наш рачунар можемо да инсталирамо WordPress. Сам систем WordPress се може преузети са сајта WordPress.org. За покретање WordPress кôда потребан је и систем за управљање базом података MySQL, као и интерпретер за серверски језик PHP.

  • Региструјемо се на веб-сајту WordPress.com. Приликом регистрације на WordPress.com и другим сличним сајтовима корисници могу да изаберу или бесплатну услугу са основним пакетом могућности, или бројне додатне услуге уз одређену надокнаду (на пример, богатији скуп тема које одређују визуелни идентитет веб-сајта или уклањање реклама, које су неизбежне код бесплатних веб-сајтова).

Сајтове WordPress.org и WordPress.com не треба мешати: први служи за дистрибуирање софтвера WordPress, док је други власништво одвојене компаније, и један је од многих сајтова који се баве хостовањем блогова и веб-сајтова заснованих на платформи WordPress.

Сваки од ова два начина коришћења система WordPress има своје предности и мане. Очигледне предности коришћења готовог веб сервера компаније WordPress.com су те да регистровани корисник не мора да брине о свом веб серверу, инсталирању, конфигурисању и одржавању система (прављење резервних копија, прелазак на нове верзије софтвера и слично), што поред времена захтева и одређено техничко знање. Мана таквог избора је да корисник веб-сајта WordPress.com нема све могућности које су му на располагању када користи инсталацију система WordPress на свом веб-серверу. На пример, из безбедносних разлога не могу се инсталирати напреднији прикључци (plugins), није дозвољен приступ изворном кôду система, па се изворни кôд не може директно мењати, прилагођавати и слично.

У наставку ће бити описан поступак креирања и одржавања веб-сајта коришћењем услуга компаније WordPress.com. Поступак креирања и одржавања WordPress веб-сајта на свом веб-серверу је сличан томе, мада мало захтевнији.

Prethodna lekcija
Sledeća lekcija
A- A+
Тема
Темa

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.