Realizacija prvog ciklusa obuka u okviru programa „Nastava programiranja za peti i šesti razred“

Tokom oktobra i novembra širom Srbije održane su obuke za nastavnike informatike i računarstva osnovnih škola u okviru programa stručnog usavršavanja „Nastava programiranja u petom i šestom razredu“. Fondacija Petlja je ove godine objavila niz onlajn edukativnih materijala koji predstavljaju podršku nastavnicima, ali omogućavaju i učenicima da samostalno naprave prve korake u programiranju. Svi materijali su besplatni i nalaze se na portalu Petlja na sledećem linku: https://petlja.org/OsnovnaSkola

Skoro 800 nastavnika informatike i računarstva u osnovnim školama je prisustvovalo dvodnevnoj obuci, koja je akreditovana i ima status programa od javnog značaja. Obuke se podržane kroz Microsoft Philanthropies inicijativu koja je ovim projektom obuhvatila 30 manje razvijenih opština: Golubac, Kučevo, Novu Varoš, Ljig, Aleksinac, Merošinu, Belu Palanku, Vladičin Han, Blace, Opovo, Požegu, Majdanpek, Koceljevu, Arilje, Zrenjanin, Aranđelovac, Paraćin, Vranje, Jagodinu, Sombor, Kikindu, Smederevo, Sremsku Mitrovicu, Alibunar, Šabac, Užice, Kraljevo, Valjevo, Kruševac i Leskovac.

Program obuka osmislile su kolege sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Predrag D. Janičić, dr Filip Marić i dr Milena Vujošević Janičić. Realizacijom obuka je koordinirao dr Miroslav Marić a voditelji takođe dolaze sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu: Aleksandra Miladinović, Marijana Nisić, Katarina Andrejević, Maja Radulović, Lazar Vojičić, Vladimir Kuzmanović, Dušan Kovačević, Nemanja Jurić, Duško Vešić, Dušan Džamić, Olivera Tomić, Tanja Ivanović, Sanja Pribanović, Zorana Tošić i Dušan Šuljagić.

Fondacija Petlja se posebno zahvaljuje i svim školama koje su otvorile svoja vrata i omogućile da se u njihovim prostorijama održi obuka.

Fondacija Petlja se zahvaljuje i partnerima koji su podržali i omogućili održavanje obuka. Obuke su sprovedene kroz Microsoft Philanthropies inicijativu i u saradnji sa Fondacijom Dokukino, a podršku su pružile i kompanije Telenor i Infostud, članica Inicijative Digitalna Srbija, i kompanija Saga koje su ustupile svoju opremu neophodnu za izvođenje obuka kao i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je programu obuka dodelio status programa od javnog interesa.

Fondacija Petlja će, ukoliko budu obezbeđena sredstva za drugi ciklus obuka, o tome blagovremeno obavestiti osnovne škole kako bi se kroz obuku pružila potrebna podrška svim nastavnicima informatike i računarstva u našoj zemlji.

U nastavku se nalaze fotografije sa održanih obuka.