Sadržaj
Шта је то загађење вaздуха?
Уводна реч
Шта је и како настаје загађење ваздуха?
Квалитет ваздуха
Проблем виси у ваздуху
Смог
Зашто се планета загрева ако је загадимо?
Температура и топлота
Агрегатна стања воде
Начин преношења топлоте
Eфекат стаклене баште
Mерење ефеката стаклене баште
Киселе кише
Озонски омотач
Предложи своје решење да спречиш загађење
Утицај загађења на живи свет
Утицај загађења на људско здравље
Решење за загађење

Хајде да разговарамо о томе шта ти мислиш!

Како користити „Решење за загађење”?

Пред тобом су питања која смо назвали Решење за загађење. Поделите се у групе и одаберите по један проблем који је у вези са аерозагађењем. Прочитај уводни део, а затим понуди неколико решења са одговарајуће картице. На вама је да дискутујете понуђена решења и изаберете решење које је по вашем мишљњу најбоље. Теме дилема картица су:

Саобраћај

Саобраћај и индустрија су основни загађивачи ваздуха. У циљу смањења аерозагађења у Србији, влада на чијем си ти челу, би могла да донесе уредбу да се максимално смањи број путничких возила. Која од опција би била најприхватљивија?

  1. Потпуна забрана путничким возилима у строгом центру града. Центар града би била трајна пешачка зона.

  2. Пар-непар вожња путничким возилима. Понедељком, средом и петком би се возили сви они чија се таблица путничких возила завршава непарним бројем. Уторком, четвртком и суботом би се возили сви они са таблица путничких возила које се завршавају парним бројем. Недеља је дан одмора, па би сви могли да се возе.

  3. У циљу смањења броја возила могла би да се организује служба Car sharing, по принципу система дељења јавних путничких аутомобила тј. заједничко коришћење аутомобила уз новчану надокнаду.

  4. За свако путничко возило које се користи у току дана би се наплаћивала еко-такса у зависности од врсте возила, његове старости, сати коришћења (време вожње), врсте горива, број путника у возилу…

Индустрија

Саобраћај и индустрија су основни загађивачи ваздуха. У циљу смањења аерозагађења у земљи и свету, тим експерата на чијем си ти челу, покушава да пронађе могућа решења чиме би се смањила емисија штетних гасова са појачаним ефектом стаклене баште. Које од могућих решења би било најприхватљивије?

  1. Зна се да индустријско загађење ваздуха земље Европе кошта преко 400 милијарди евра годишње па не би било лоше да се затворе највећи индустријски гиганти чиме би се драстично смањила емисија гасова са ефектом стаклене баште.

  2. Према подацима Европске агенције за животну средину, највећи индустријски загађивачи налазе се у Немачкој, Великој Британији, Пољској, Шпанији и Италији, па би ваљало да ове земље плаћају таксе на емисију угљен-диоксида.

  3. Већина постојећих индустријских постојења користи старе технологије у производним процесима. Ако би се замениле старе машине са новима вероватно би се смањило и аерозагађење. …

Стока – овце, козе, говеда и коњи

На глобалном нивоу, сточарство отпушта око 15% свих гасова са ефектом стаклене баште. Знајући овај податак имаш могућност као један од светских лидера да утичеш на овај проблем. Шта би урадио/урадила?

  1. Хитно смањити узгој стоке на свим меридијанима. Зна се да на једног Земљанина иде 5 грла стоке, а то је онда много метана. А поред осталог за узгој стоке потребне су велике површине под пашњацима, па се зато уништавају шуме, а нарочито у тропском подручју, нпр. дефорестација Амазонских тропских кишних шума.

  2. Најједноставнији начин је да се апелује на све људе света да смање унос меса и месних производа и да се окрену вегетаријанству или веганству….


Prethodna lekcija
Sledeća lekcija
A- A+
Тема
Темa

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.