Sadržaj
Шта је то загађење вaздуха?
Уводна реч
Шта је и како настаје загађење ваздуха?
Квалитет ваздуха
Проблем виси у ваздуху
Смог
Зашто се планета загрева ако је загадимо?
Температура и топлота
Агрегатна стања воде
Начин преношења топлоте
Eфекат стаклене баште
Mерење ефеката стаклене баште
Киселе кише
Озонски омотач
Предложи своје решење да спречиш загађење
Утицај загађења на живи свет
Утицај загађења на људско здравље
Решење за загађење

„Планета нам има температуру…”

Температура и топлота

Циљ ове лекције је да:

  • се упознате са могућим последицама глобалног загревања, које настаје услед загађења ваздуха и појаве ефекта стаклене баште.

  • да научите да разликујете температуру и топлоту, да умеју да објасне принципе рада термометра и знају како су различите температурне скале формиране.

  • научите како да повезујете топлотно ширење течности са појавом подизања нивоа воде у океанима услед загревања и да схвате да топљење глечера има као последицу повећање нивоа мора.

  • да вас подстакне да уочите различите начине преношења топлоте и повежете их са дешавањима на Земљи; да разумете како топљење ледених санти доприноси загревању океана.

У овом сегменту упознаћете се са последицама које сe дешавају, и које се могу десити, услед појаве ефекта стаклене баште, а које су изазване људском активношћу. Да лакше разумете и на занимљивији начин дођете до сазнања припремили смо неколико огледа и експеримената, које би требало да урадите. За почетак, одговорите на уводна питања и запловите у причу о ефекту стаклене баште.


https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/pitanje.png

Одговори на следећа питања:

  1. Колика је била температура данас у твом месту? Како си то сазнао-ла?

  2. Да ли тепмературу мериш топломером или термометром?

  3. Колико износи температура здраве особе?

  4. На којој температури кључа вода а на којој мрзне?

  5. Шта се догађа са величином тела при загревању а шта при хлађењу?

Температура

Свакодневно користиш речи топло, хладно, врело, млако, ледено… при опису особина тела и појава у околини. Наша кожа има рецепторе за топло и хладно и увек можеш рећи да ли је нешто топло или хладно. Али наша чула нису савршена и могу нас довести у заблуду. Да ли можеш прецизно одредити температуру неког тела додиром?

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/decak.png

Пре него сазнамо како се и чиме прецизно мери температура, морамо рећи шта је то температура. У свакодневном говору речи температура и топлота често мешају, али у науци (физици) појмови и величине морају се прецизно дефинисати.

Температура је физичка величина која описује степен загрејаности тела односно представља меру топлотног кретања атома и молекула који чине неко тело. Уобичајена ознака за температуру је велико латинично слово T ( сетите се да ознаке физичких величина увек пишемо искошено односно италик) док је основна јединица у Међународном систему (SI) мера келвин чија је ознака велико слово К. (ознаке мерних јединица увек пишемо усправно односно регулар). Дакле у SI јединица за температуру није степен Целзијуса ( °C) иако се свакоднсвно користи већ келвин, а ускоро ћемо објаснити и везу између њих.

Топлота, односно количина топлоте представља енергију коју тела примају или отпуштају при загревању или хлађењу. Ознака за количину топлоте је Q док је јединица џул (Ј) као и за све друге облике енергије.


https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/esb2.png

Термометри и температурне скале

Знате да температуру меримо уређајима који се зову термометри. Постоје различите врсте термометара по начину рада и намени. Разликујемо термометре за мерење собне или спољне температуре, термометре за мерење температуре тела (топломери), термометре који се користе у науци и индустрији…

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/t4.png

Дигитални термометар

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/t1.png

Топломер

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/t2.png

Мерење температуре

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/t3.png

Мерач

    Q-32: Како се назива инструмент за мерење температуре људског тела?

  • Термометар
  • Тачно! Термометар или медицински термометар је назив уређаја за мерење температуре тела.
  • Топломер
  • Нетачно! Иако се свакодневно често користи израз „топломер“ за медицинске термометре ипак је правилније користити израз термометар јер је реч о уређајима који мере температуру а не топлоту! Из физике сте научили да разликујете ове две физичке величине.

Како термометар „зна“ колика је тачна температура, а ми нашим чулима не знамо?

Проучићемо начин рада термометара који се најдуже и најчешће користе а то су они који у себи садрже цевчицу са течношћу. Обично је у њима алкохол или смеша алкохола и неке друге течности. Некада се користила жива али је сада забрањена њена употреба јер су испарења живе веома отровна за људе.

Заједно са другарима презентујте ваша објашњења и уз помоћ наставника дођите до закључка.

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/flasice.png

Флашице

Принцип рада термометра

У термометру се на дну налази мали резервоар са течношћу (обично је то алкохол). При загревању течност се шири и подиже у цевчици и на тај начин показује вишу температуру. При хлађењу течност се скупља и спушта се њен ниво у цевчици.

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/termometar.png

Делови термометра



https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/epruveta.png

Задатак - Два термометра

У табели (која следи) дати су подаци о температурама на којима етил алкохол и жива кључају, односно на којима се замрзавају при нормалном атмосферском притиску. Имате два термометра, један са алкохолом а други са живом.

  • Који термометар бисте користили за мерење температура на Северном полу, а који за мерење температуре кључања воде? Објасни свој одговор.



https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/esb6.png

Уз помоћ микробита можете сами направити и прави термометар.


Tемпературне скале

На почетку смо рекли да је основна јединица за температуру келвин, а да се у свакодневном животу често користи степен Целзијуса. Још кад додамо да се у Америци користи степен Фаренхајта, а да су се у Европи раније користиле и Реомирова и Ранкинова и Ремерова скала, настаје права збрка. Због чега постоје различите скале и има ли неке везе између њих?

И код других физичких величина током историје постојале су разне јединице мере. Сетимо се да су, пре метра, за дужину коришћене и стопа, јард, лакат, хват, аршин… Слично је било и са температуром. Ипак најдуже се задржала баш Целзијусова скала и она је и даље у најширој примени у свету.

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/ck.png

Агрегатна стања

Андерс Целзијус (Anders Celsius,1701 — 1744), шведски астроном, око 1740. г., предложио је да се за основне тачке скале узму температуре топљења леда и кључања воде. За нулу (0 °‍C) узета је температура на којој вода замрзава односно на кој се лед топи док је 100 °‍C узета температура на којој вода кључа на нормалном атмосферском притиску. За један степен скале узета је вредност стотог дела разлике ове две температуре. Скала је равномерно продужена и означена изнад 100 °‍C и испод 0 °‍C.

У XIX веку теоријска физика је јасно показала да постоји најнижа могућа темепература, апсолутна нула и да износи око −273 °C а да материја не може имати нижу темепературу од ње. Британски физичар Келвин (William Thomson Kelvin, 1824 — 1907) предложио је да се та температура узме за почетну а да степен скала буде исти као онај на Целзијусовој скали. Прелаз из Целзијусове скале у Келвинову врло је једноставан само треба додати 273 степена. И запамтите да се температура у степенима Целзијуса означава малим латиничним словом t тако да важи:

T = t + 273

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/fc.png

Скале

Када у америчким филмовима главни јунак има температуру од 100 степени, не брините, глава му неће прокључати јер је реч о степенима Фаренхајта 100 °F и само је мало прехлађен јер има температуру од 37,7 ° C. Главни „кривац“ за ову збрку је немачки физичар Фаренхајт (Daniel Gabriel Fahrenheit,1686 — 1736) који је почетком XVIII века направио температурну скалу која је дуго важила у Европи а затим у Америци у којој је остала у употреби до данашњих дана. За почетак своје скале (0 °F) узео је најнижу температуру која се могла остварити у лабораторијским условима тог времена уз помоћ смеше воде, леда и амонијум хлорида. Та температура износи око минус 17.8°C.Мада неки тврде да је ту температуру одабрао као најнижу температуру, коју је измерио у Гдањску 1709. године, где је тада живео, ипак је истинитија она прва варијанта. Да би ствар још била компликованија, нама који нисмо навикли на ову скалу, за температуру топљења леда (0 ° C) узео је вредност од 32 °F а за кључање воде 212 °F. Тако да Целзијусовом распону од 100 степени одговара распон од 180 Фаренхајтових. За прелаз из Фаренхајтових у Целзијусове формула није тако једноставна као она за Келвинову скалу:

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/esb10.png

Ипак много је лакше да на часу информатике направиш програм који ће сам температуру претварати из једне у другу скалу тако да микробит термометар показује температуру у жељеној скали.


Температуру, која је веома битна за живот на Земљи, има и ваздух. Ваздух се не загрева директно од Сунчевих зрака, него се прво загреје Земљина површина која својим зрачењем греје ваздух. О томе ће бити више речи у наредним лекцијама. Температуре ваздуха и земљишта такође се мере термометрима. термометри за мерење температуре ваздуха налазе се у метеоролошким кућицама које представљају бели заклони на висини 1,5-2m изнад травнате површине. Температура ваздуха се у целом свету мери у оваквим условима како би подаци могли да се упоређују. У самој метеоролошкој кућици потоје два обична термометра који мере тренутну температуру ваздуха и уколико не показују исту вредност рачун се средња вредност. Поред њих ту су још и максимални и минимални термометар чије се игле током дана заглаве на највишој односно најнижој измереној вредности и помоћу њих знамо колико је износила највиша и најнижа температура ваздуха током дана. овде би могла и скица унутрашњости кућице, у прилогу ћу послати фотку каква би се требала скицирати. Температура земљишта се мери од дубине од 5cm до дубине од 1m. Температура земљишта се мери убодним термометро

Уради сам

Република Србија има организовану службу која бележи податке о временским приликама. То је од велике важности за саобраћај, пољопривреду, као и за све остале привредне гране.

  1. Посети сајт Републичког хидрометеоролошког завода Србије (http://www.hidmet.gov.rs/).

  2. У менију са леве стране, кликни на Метеорологија → Климатологија → Нормале.

  3. На мапи или у списку станица за осматрање одабери мерну станицу која је најближа твом месту, пронађи нормалне вредности, најниже и највише температуре у периоду од 1981. до 2010. г

  4. У програму за табеларне прорачуне, креирај нову радну свеску, у којој ћеш креирати табелу са траженим подацима.

  5. Креирај и визуелно прикажи однос између нормалне вредности и минималне и нормалне вредности и максималне температуре.

  6. На основу приказаног односа температура шта можеш да закључиш? Подели свој закључак и решење са наставником - цом и другарима из одељења.

Као што си већ прочитао - ла за мерење температуре користи се неколико температурних скала. Најчешће се користи Целзијусова температурна скала (ознака °C). На енглеском говорном подручју употребљава се фаренхајт (ознака °F или deg). Често се сусрећемо и са келвином (ознака К) који представља јединицу апсолутне температуре у Међународном систему мерних јединица. Допуните следећу табелу:

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/temperatura_1.png

Ево прилике да провериш своје знање, покушај да даш одговоре на следећа питања:

    Q-33: Спој агрегатно стање воде са одговарајућим степеном на Целзијусовој скали.
  • aпсолутна нула
  • -273,15
  • кључање воде
  • 100
  • смрзавање воде
  • 0
    Q-34: Спој агрегатно стање воде са одговарајућим Келвиновим степеном.
  • aпсолутна нула
  • 0
  • кључање воде
  • 373,1339
  • смрзавање воде
  • 273,15
    Q-35: Спој агрегатно стање воде са одговарајућим степеном на Фаренхајтовој скали.
  • aпсолутна нула
  • -459,67
  • кључање воде
  • 211,971
  • смрзавање воде
  • 32

Следећи корак је да провериш да ли си исправно попунио/ла горњу табелу. Твој задатак је да креираш дигитални термометар који мери температуру ваздуха и приказује је у све три температурне скале (Целзијус, Фаренхајт и Келвин). Креирање дигиталног термометра можеш реализовати у онлајн окружењу Мејккод коришћењем визуелног програмског језика или коришћењем текстуалног програмског језика у Мју едитору. За креирање дигиталног топломера потребно ти је:

  • један микробит

  • паковање батерија

  • УСБ кабл

  • МakeCode (Мејккод) окружење или Мју едитора.

Микробит нема никакав посебан сензор за очитавање температуре. Температура коју ћеш очитавати на микробиту је заправо температура његовог процесора.

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/mikro_bit.png

Изглед микробита

Из физике сте научили да се:

  • Температура се из целзијуса у келвине претвара помоћу формуле: K = ° C + 273,15.

  • Температура се из целзијуса у фаренхајте претвара помоћу формуле: F = 1.8* ° C + 32.

У доњој табели можеш видети приказ кода за мерење температуре у све три температурне скале:


alternate text

Паралелни приказ кода у визуелном и текстуалном програмском језику


Коришћењем дигиталног термометра, у доњу табелу унеси измерене вредности (у све три температурне скале) у учионици и дворишту школе. Термературу мери у различитим деловима дана.

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/mikro_bit_3.png
https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/uzvik.png






Провери своје знање

    Q-36: Основна јединица за мерење температуре у SI је степен Целзијуса (0 ° C). Означи тачан одговор.

  • Тачно
  • Иако се често користи, одговор није тачан!
  • Нетачно
  • Браво! Тачно сте одговорили!

    Q-37: Ако се температура повећа за 10 ° C значи да се повећала за 10 K. Означи тачан одговор.

  • Тачно
  • Одговор је исправан!
  • Нетачно
  • Покушајте поново!

    Q-38: При загревању од 0 ° C до + 4 ° C вода се шири.

  • Тачно, вода се у том опсегу понаша супротно и та појава назива се температурна аномалија воде.
  • Нетачно
  • Нетачно, вода се у том опсегу понаша супротно и та појава назива се температурна аномалија воде.
  • Тачно

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/pitanje.png
  • Како се температура мења током дана?

  • Од чега зависи?

  • Шта закључујеш?

    • Подели своје закључке са својим наставником/цом.




Prethodna lekcija
Sledeća lekcija
A- A+
Тема
Темa

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.