Sadržaj
Шта је то загађење вaздуха?
Уводна реч
Шта је и како настаје загађење ваздуха?
Квалитет ваздуха
Проблем виси у ваздуху
Смог
Зашто се планета загрева ако је загадимо?
Температура и топлота
Агрегатна стања воде
Начин преношења топлоте
Eфекат стаклене баште
Mерење ефеката стаклене баште
Киселе кише
Озонски омотач
Предложи своје решење да спречиш загађење
Утицај загађења на живи свет
Утицај загађења на људско здравље
Решење за загађење

Добро дошли!

Курс је настао у оквиру пројекта ,,Школе за бољи квалитет ваздуха’’, који спроводи УНИЦЕФ у Србији уз финансијску подршку Краљевине Норвешке.



„Ваздушни океан изнад наших глава”

Драги ученици и наставници,

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/zagadjenje_vazduha/uh.png

Ја сам Ух - ваздух, водићу вас кроз овај курс. Добро дошли!

Пред вама је курс о једној веома важној теми данашњице и будућности.

Током овог курса подсетићете се неких чињеница о загађењу ваздуха и његовим последицама које су вам познате, али и сазнати неке које до сада нисте знали. Најважније је што ћете уочити начине на које сами можете утицати на смањење загађења ваздуха. Током курса упознаћете се са темом кроз сазнања из физике, биологије, географије, хемије и сами ћете урадити неке огледе и експерименте који ће вам помоћи да дођете до одређених закључака везаних за ову тему. Надамо се да ћете након курса препоручити и својим другарима да прођу курс и тако заједничким снагама допринесемо очувању квалитета ваздуха и будућности наше планете.

Хајде да погледамо заједно уводни видео о курсу!


Када сваког дана погледаш колика је температура ваздуха, помислиш ли има ли то, осим са тим како ћеш се тог дана обући, везе и са неким наукама…? Наравно да има! Хајде да откријемо и како!


Биологија је једна од најлепших наука јер проучава сам живот наше планете, у коме смо ми само један мали део. Зато је важно да знамо да чувамо оно што имамо. Кроз овај курс ћеш се упознати са различитим облицима загађења ваздуха, организмима који могу да ти помогну да процениш квалитет ваздуха у свом крају, шта је и како делује ефекат стаклене баште као и о последицама климатских промена…

О загревању ваздуха на Земљи и факторима који на то утичу учили сте у 5. разреду. Током године ваздух је негде и некад топлији, а некад хладнији и то је све уреду. Међутим, шта све може да се деси уколико температура ваздуха током године постане виша него што је нормално? За краћи период то неће бити проблем, али уколико она заувек порасте… Повишена температура ваздуха може довести до новог изгледа и величине континената. Захваљујући повишеној температури ваздуха о неким рекама и језерима ће се у будућности можда причати на часовима историје уместо географије. Биљке, животиње и људи промениће станишта јер ће нека нестати…да, управо тако, и нека човекова насеља ће нестати, нека под морем, а друга ће због нарушених услова за живот постати напуштена. Пашњаци и њиве ће нестати, водиће се и ратови за воду…Географија Земље ће бити потпуно другачија… Један од важних фактора, којима човек доприноси повошеној температури ваздуха, тема је овог курса… загађење ваздуха.

Физика не служи да научиш дефиниције температуре и топлоте већ да схватиш како се мери температура, како ради термометар и како се преноси топлота са једног на друго тело. Та знања ће ти помоћи да сазнаш, не само због чега је лети боље да носимо светлију него тамну одећу, већ и да разумеш како је Земљина атмосфера „заслужна“ за то што је просечна температура на нашој планети током историје била „баш како треба“ за развој и опстанак живих бића. Сазнаћеш и како загађење ваздуха утиче на пораст температуре, које доводи до отапања глечера, схватићеш како и зашто, то повећање површине без леда утиче на даљи пораст температуре, који опет доводи до пораста нивоа мора… Све ово може имати катастрофалне последице по живот на „плавој планети“, јединој коју људски род има.


Информатика ће ти помоћи да прикупиш, анализираш и обрадиш податке из различитих извора у вези са загађењем ваздуха и креираш решења и закључке у дигиталном облику. Коришћењем програмабилног уређаја помоћи ће ти да измериш температуру ваздуха на најразличитијим местима и те прикупљене податке искористиш за доношење закључака узроцима који доводе до ефекта стаклене баште.



Prethodna lekcija
Sledeća lekcija
A- A+
Тема
Темa

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.