Садржај
1. Информационо-комуникациона технологија
Информационо-комуникациона технологија
1.1. Обрада текста – преглед садржаја текстуалног документа
Обрада текста – преглед садржаја текстуалног документа
Задаци. Обрада текста – преглед садржаја текстуалног документа
Квиз. Обрада текста – преглед садржаја текстуалног документа
1.2. Рачунарска графика
Рачунарска графика
Квиз. Рачунарска графика
1.3. Растерска и векторска графика
Растерска и векторска графика
Квиз. Растерска и векторска графика
1.4. Обрада слика – слојеви
Обрада слика – слојеви
Задаци. Обрада слика - слојеви
Квиз. Обрада слика – слојеви
1.5. Обрада слика – обрада дигиталних слика
Обрада слика – дигиталне слике
Задаци. Обрада слика – дигиталне слике
Квиз. Обрада слика – дигиталне слике
1.6. Креирање векторске графике
Креирање векторске графике
Задаци. Креирање векторске графике
Квиз. Креирање векторске графике
1.7. Цртање векторских објеката
Цртање векторских објеката
Задаци. Цртање векторских објеката
Квиз. Цртање векторских објеката
1.8. Обрада векторске графике
Обрада векторске графике
Задаци. Обрада векторске графике
Квиз. Обрада векторске графике
1.9. Анимиране слике
Анимиране слике
Задаци. Анимиране слике
Квиз. Анимиране слике
1.10. Снимање видео-записа
Снимање видео-записа
Задаци. Снимање видео-записа
Квиз. Снимање видео-записа
2. Дигитална писменост
Дигитална писменост
2.1. Интернет адресе и протоколи - URL, DNS, IP адреса
Интернет адресе и протоколи - URL, DNS, IP адреса
Тест прве лекције
2.2. Хипервеза и хипертекст
Хипервеза и хипертекст
Тест друге лекције
2.3. Електронска пошта
Електронска пошта
Тест треће лекције
2.4. Рад на дељеним документима у облаку
Рачунарство у облаку
Тест четврте лекције

Електронска пошта

На овом часу научићеш нешто више о:
 • електронској пошти;

 • деловима електронске адресе;

 • креирању налога;

 • слању и примању електронске поште;

 • организацији и складиштењу порука и фасциклама;

 • нежељеној е-пошти;

 • руковању контактима;

 • саветима за правилну и безбедну комуникацију путем електронске поште.

Захваљујућу убрзаном развоју технологије, данас је комуникација и размена информација изузетно брза, лака и доступна. Један од сервиса који омогућава слање и пријем електронских порука између два корисника или групе корисника јесте електронска пошта. О електронској пошти је било речи у претходном разреду, приликом изучавања интернет сервиса. Подсетимо се да су интернет сервиси услуге које нам интернет пружа, а да је електронска пошта или имејл (енгл. e-mail) један од интернет сервиса који је настао међу првима. Популарност електронске поште је велика из више разлога, међу којима су најважнији то што је могуће послати разне врсте фајлова (документе, слике, видео и аудио записе, архивиране податке и др.), трошкови испоруке су мали, а поруке се брзо и лако преносе (и на великим раздаљинама), при чему у тренутку слања поруке особа којој шаљемо електронску пошту не мора бити „на мрежи“ (енгл. online).

За слање и пријем порука електронске поште користи се интернет сервис веб-мејл (енгл. webmail). Да би неко могао да користи овај сервис, мора да има своју адресу електронске поште или имејл (енгл. e-mail) адресу. Подсетимо се од чега се она састоји. .. infonote:

Делови електронске адресе:
* **корисничко име** - име које сваки корисник креира за себе под условом да је доступно, односно да није већ креирано од стране неког другог корисника код истог провајдера,
* **знак@** (изговара се „ет“)
* **име провајдера** - сервиса који пружа услугу коришћења електронске поште.

Пример једне имејл адресе је dalibor_todorovic@outlook.com. Адресу електронске поште можеш да креираш код свог провајдера (добављача интернет услуга) и она ће садржати након знака @ име тог провајдера. Међутим, данас је најчешћи случај да људи за слање и примање имејлова користе неке од познатијих веб-мејл сервиса, најчешће Microsoft-а или Google-а. Веб-мејл сервис омогућава приступ електронској пошти из прегледача веба са било ког уређаја који је повезан на интернет.

Креирање налога

Да би корисници интернета могли да шаљу и примају електронску пошту, потребно је да имају своју електронску адресу. Уколико је немају, могу је добити тако што ће бесплатно креирати налог код Google сервиса електронске поште (Gmail веб сервиса) на адреси mail.google.com или www.gmail.com одабиром опције „Отвори налог“.

За отварање налога на овом сервису важи ограничење узраста, односно налог могу отворити старији од 13 година.

Осим Google-а, адресу електронске поште можеш бесплатно креирати и преко других сервиса електронске поште, као што је Microsoft. Ако желиш да креираш налог преко овог сервиса, потребно је да у веб-прегледачу откуцаш: https://account.microsoft.com. На страници пронађи и одабери опцију Create account.

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/2_3_1.png

У празно поље унеси корисничко име које желиш и домен „Оutlook“ па кликни на дугме Next. Уколико кликнеш на опцију Get a new email address биће ти понуђено да одабереш да ли желиш као име провајдера да користиш Оutlook или Hotmail. За креирање корисничког имена, осим слова и бројева, можеш користити и тачке и цртице. Могуће је да ћеш изабрати корисничко име које је већ заузето, па у том случају можеш осим свог имена користити и годину рођења, скраћени облик или неку другу алтернативу.

Следећи корак је да изабереш лозинку. Подсети се која су правила креирања добре лозинке. За лозинку је најбоље да изабереш комбинацију (великих и малих) слова, бројева и специјалних знакова.

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/email07.png

На последњем кораку потребно је да решиш слагалицу како би се потврдило да налог не отвара неки софтвер (робот), и твој налог је већ спреман за употребу. Постоји могућност да уколико ти је приказана слагалица нејасна, захтеваш звучну репродукцију опцијом Audio. Прозор може да изгледа као на некој од наредних слика.

Када је налог креиран, добија се порука да ли желиш да останеш пријављен на налог и потврдом се отвара страница за његово подешавање.

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/2_3_9.png

У горњем левом углу у менију изабери опцију Your info, па можеш унети своје име и презиме, додати слику, датум рођења, својe пребивалиште и остале податке.

Без обзира на то да ли користиш веб-мејл сервис или неку од постојећих апликација за рад са електронском поштом, основне функције које су ти на располагању су:
 • креирање новог мејла,

 • слање мејла,

 • преузимање пристиглих мејлова,

 • читање примљених мејлова,

 • одговарање на примљени мејл,

 • прослеђивање примљеног мејла на друге мејл адресе,

 • брисање мејла и

 • креирање адресара.

Слање и пријем поште

Да би написао/написала електронску поруку, на главном менију изабери Outlook, након чега ће се отворити апликација за рад са електронском поштом. Можеш да испратиш понуђено упутство и да подесиш програм на српски језик.

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/2_3_17_1.png

На следећој слици приказан је мени са опцијама за креирање нове поруке, приступ фасциклама (фолдерима) и њихово уређивање у Microsoft сервису за електронску пошту:

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/2_3_17.png

Веома слично изгледа мени са опцијама за креирање нове поруке, приступ фасциклама (фолдерима) и њихово уређивање и у Google сервису:

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/email30a.png

Нову поруку можеш креирати кликом на Nova poruka. Потребно је унети адресу примаоца (Za), наслов поруке (Dodaj temu) и текст поруке. Такође, можеш унети и неки фајл који желиш да пошаљеш кликом на Priloži. Овде треба имати у виду то да већина програма за слање електронске поште има ограничења када су у питању поруке које садрже велике фајлове. Такође, због безбедности електронске комуникације, систем за слање имејлова неке типове датотека (као што је на пример извршна датотека - са екстензијом .exe) региструје као опасан садржај и забрањује њихово слање. Кликом на Pošalji порука ће се послати, док кликом на Odbaci одустајеш од слања поруке.

На следећој слици приказан је прозор за креирање нове поруке и њено уређивање у Microsoft сервису за електронску пошту:

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/2_3_18.png

Прозор за креирање нове поруке и њено уређивање у Google сервису за електронску пошту изгледа као на следећој слици:

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/email30b.png
 • Приликом писања поруке, води рачуна о правилима граматике и писане електронске комуникације и придржавај се правописа.

 • Немој користити s, c, dj, z уместо š, ć, č, đ, ž.

 • После знакова интерпункције, испред и иза заграде увек куцај размак.

 • Пре слања поруке, провери да ли је текст граматички и правописно исправно написан.

 • Провери да ли је садржај примерен (не садржи псовке и увреде) и да ли је твоја порука правилно форматирана (садржи наслов поруке, фонт ниje ни превелики, ни премали, усклађена су поравнања, постоје пасуси и сл.).

 • Колико је наслов поруке важан – казује ти и то што ће те сам програм за слање порука упозорити ако желиш да пошаљеш поруку без наслова. Труди се да текст буде јасан и да укаже на садржај поруке.

 • Писање поруке започни поздравом, а заврши потписом.

 • Да би се нагласила важност поруке коју шаљеш, можеш јој доделити један од три нивоа приоритета:

 • High (!) – висок приоритет, поруку је потребно да што пре прочиташ;

 • Normal – нормални приоритет;

 • Low – низак приоритет, поруку можеш прочитати и касније.

У доњем делу прозора за слање поруке налазе се алати за форматирање поруке који су слични алатима за форматирање текста у неком програму за обраду текста:

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/email20f.png

У садржај имејла може се додати хипервеза ка одређеној веб-страници или другој имејл адреси. Након што се подеси хипервеза и кликне на ОК, појављује се линк који је обично подвучен и обојен плавом бојом.

На примљену поруку може се одговорити пошиљаоцу избором опције стрелице (Одговори). Ако је неко послао поруку теби и опцијом CC на још неколико адреса, имаш могућност да одговориш свима одједном кликом на двоструку стрелицу лево (Одговори свима). За прослеђивање поруке на другу имејл адресу користи се опција стрелица десно (Проследи).

У сваком тренутку, са било ког уређаја својим порукама можеш приступити користећи одговарајућу адресу, која зависи од добављача имејл услуга, на пример: https://outlook.live.com/mail/inbox

Након коришћења сервиса електронске поште, посебно на рачунарима који нису твоје лично власништво попут школских и других јавних рачунара, веома је важно да се одјавиш (излогујеш) са свог налога када завршиш његово коришћење како неко други не би злоупотребио твој идентитет.

Организација и складиштење порука (Фасцикле)

Порука се аутоматски чува у фасцикли Radne verzije док је уређујеш и не пошаљеш. Када је пошаљеш, налази се у фасцикли Poslate stavke. У фасцикли Prijemno poštansko sanduče налазе се примљене поруке. Ако желиш неке поруке да сачуваш, а да ти не заузимају место у пријемном сандучету, можеш их преместити у фасциклу Arhiva. Такође, можеш креирати и нове фасцикле и организовати своје поруке према неком критеријуму (нпр. школа, забава, име контакта и др.). Ако поруке желиш да означиш по важности, по темама или другим критеријумима (да их категоризујеш), то можеш урадити кликом левим тастером на Kategorizuj. Можеш да креираш нову категорију и да јој додељујеш име и боју. Поруке из фасцикле у фасциклу можеш премештати једноставним превлачењем левим тастером миша.

Ако случајно или намерно обришеш неку поруку, она ће се налазити у фасцикли Izbrisane stavke. Тим порукама можеш приступити све док их трајно не избришеш појединачно, или кликом на Isprazni fasciklu обришеш садржај целе фасцикле Izbrisane stavke. Веб-сервис Gmail за разврставање порука користи ознаке (енгл. Labels) и филтере (енгл. Filters).

Поред основних ознака, овај сервис омогућава да се имејлови архивирају, означе као важни, као и да корисник креира нове ознаке у складу са својим потребама. Означавање порука по важности може ти помоћи да пратиш поруке везане за нпр. неки пројекат, задатак, контакт и др.

Нежељена е-пошта

Која је то нежељена пошта? Како је веома једноставно послати електронску пошту, често се дешава да се имејл адресе злоупотребљавају, па корисници сервиса електронске поште често добијају нежељену и непримерену пошту (енгл. Spam). Системи за електронски пошту помоћу одговарајућих алгоритама могу да препознају спам поруке и аутоматски их сврставају у фасциклу Нежељена е-пошта (енгл. Spam или Junk Email). Међутим, програм може понекад и да погреши, па да и пошту која није нежељена смести у поменуту фасциклу. Зато је неопходно проверити и поруке које су пристигле у фасциклу Нежељена е-пошта, али не треба их отварати ако ти делују сумњиво, јер често могу да садрже вирусе. Најчешће садрже рекламе, обавештења о освојеној награди или великом наследству, понуде за бесплатна путовања или курсеве, све са циљем да преваре корисника и злоупотребе личне податке.

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/email34.png
https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/email35.png

Систем често приказује и обавештење и упозорење да нека пошта делује опасно. Корисник имејлове који су означени као непожељни може да обрише појединачно или све одједном, одабиром одговарајуће опције за то, након чега су спам поруке трајно уклоњене. У неким системима спам поруке се аутоматски бришу након 30 дана.

https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/email36.png
https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/7_razred_IKT_DigitalnaPismenost/email37.png

Нежељену пошту не очекујемо и потпуно је безвредна. Нежељене поруке се, између осталог, шаљу и због фишинга и ширења штетног кода. Подсетимо се да је фишинг (енгл. phishing) или „пецање“, врста интернет преваре у којој се без знања корисника долази до поверљивих података о њему - лозинки, бројева картица или података о банковном рачуну. До фишинга долази или директном комуникацијом порукама или преко веб-сајтова који представљају лажне веб-странице, а заправо изгледају исто или веома слично оригиналним веб-страницама на којима корисници уносе своје податке.

Није увек лако открити да ли је нека веб-страница лажна или не. Постоји неколико начина да се препозна покушај „пецања“. Неки од њих су:

 • да ли језик којим је садржај поруке написан садржи грешке;

 • да ли се у поруци експлицитно траже лични подаци попут матичног броја, броја банковног рачуна, адресе, лозинке и слично;

 • састав имејл адресе - да ли садржи назив организације која је послала мејл;

 • да ли су подаци наведени у мејлу (назив организације, адреса, број телефона) они који су наведени и на званичном веб-сајту те организације;

 • на које адресе воде линкови у сумњивим имејловима (што се може проверити постављањем курсора преко линка, када се у статусној линији приказује URL адреса на коју линк води).

За вежбу препознавања фишинга препоручујемо ти да посетиш и решиш два квиза на адресама https://phishingquiz.withgoogle.com/ и https://www.opendns.com/phishing-quiz/

Ако желиш да се заштитиш од досадних нежељених порука, придржавај се следећих савета:

 • Користи најмање две имејл адресе. Једну ћеш користити за регистровање на разним форумима, за електронску куповину и сл., а другу за слање и примање електронске поште.

 • Буди креативан/креативна приликом креирања имејл адресе, немој користити само име и презиме.

 • Никада не одговарај на нежељене поруке.

 • Не објављуј своју приватну адресу на местима која су свима доступна.

 • Користи најновије верзије веб-прегледача.

Како би се додатно заштитио/заштитила од нежељене поште, потребно је да сазнаш више информација о пошиљаоцу. Ако знаш одакле ти је послата нежељена порука, можеш да блокираш пошиљаоца. Информације о пошиљаоцу можеш наћи у заглављу поруке. Свака порука електронске поште састоји се из заглавља и тела. Заглавље је препуно техничких података које већина програма за слање електронских порука не приказује. Ипак, већина програма омогућује да се заглавље прикаже, ако је потребно.

Није намера сваке спам поруке превара корисника. Поједине врсте електронских порука, за које би се могло рећи да представљају спам, заправо су поруке за чије је слање, свесно или несвесно, корисник дао одобрење приликом регистрације на неком веб-сајту. Ако корисник приликом посете неком веб-сајту означи поље за потврду поред питања о томе да ли жели да прима обавештења о производима неке компаније, онда он даје сагласност за пријем оваквих рекламних порука. Уколико не жели пријем таквих имејлова са специфичне имејл адресе или одређеног сајта, онда је довољно да се одјави са мејлинг листе на коју је пријављен опцијом која најчешће гласи Unsubscribe from this list, а која се налази у мејлу са обавештењима.

Контакти

Контакте можеш да додајеш (+Novi kontakt или +Dodaj kontakt) и да их увезеш (+Uvezi kontakte) са својих осталих налога, ако их имаш. Такође, своје контакте можеш да групишеш по неком критеријуму тако што ћеш креирати нову фасциклу (Nova fascikla). Outlook памти адресе чим пошаљеш прву поруку. Када почнеш да куцаш адресу, он ти аутоматски нуди листу коришћених адреса које су сагласне са откуцаним почетком. Да би сачувао своје контакте, кликни на иконицу Osobe у доњем левом углу екрана и отвара ти се одговарајући прозор.

Можда имаш и омиљене особе, са којима се често дописујеш, па их можeш прогласити омиљеним тако што ћеш их изабрати и левим тастером миша кликнути на Dodaj u omiljene lokacije. Контакте можеш уређивати и избрисати. Кликом на Upravljaj можеш увести, извести или повезати дуплиране контакте.

Савети за правилну и безбедну комуникацију путем елекронске поште

Приликом употребе електронске поште, придржавај се следећих безбедносних савета: * Приликом одабира лозинке за свој налог одабери лозинку тако да буду испоштована правила „јаке лозинке“, односно да она садржи комбинацију великих и малих слова, цифара и специјалних знакова и никоме је не откривај; * Води рачуна о томе коме ћеш све дати своју адресу електронске поште као и свој број телефона; * Не одговарај на сумњиве и непожељне поруке нити отварај прилоге које оне садрже, јер се могу активирати вируси, па их је најбоље обрисати без читања; * Не прослеђуј поруке које представљају ланчана писма тзв. ланци среће; * Кад завршиш са комуникацијом, одјави се са налога; * Ако приметиш да је неко заборавио да се одјави са свог налога електронске поште, одјави га ти.

Ево и неких савета за лепо понашање при употреби елекронске поште: * Приликом првог обраћања некој особи треба да се представиш и објасниш како си дошао/дошла до контакта (имејл адресе) те особе; * Свака порука електронске поште треба да садржи кратак и јасан наслов који се односи на садржај поруке и најбоље илуструје поруку; * На почетку поруке се увек обрати саговорнику, а на крају поруке се потпиши; * Поруку не треба писати искључиво великим словима јер се такав начин обраћања сматра викањем; * Употребу емотикона у поруци треба свести на минимум; * Порука не треба да буде предугачка (не дужа од 100 редова), нити да садржи превише прилога; * Води рачуна о броју и величини прилога који се шаљу уз поруку; * Пре слања поруке провери да ли су испоштована сва правописна правила и да ли су приложене све датотеке које наводиш у поруци; * Примљену поруку не би требало прослеђивати без дозволе аутора односно особе која је поруку послала; * Порука која се прослеђује може се скратити, али не треба је модификовати тако да се мења њен садржај; * Шаљи на више адреса опцијом Сс: само уз претходни договор са свим учесницима у комуникацији. Уместо тога користи опцију Всс: за навођење више адреса прималаца.

Шта смо научили:

 • Један од разлога популарност електронске поште је то што се помоћу ње могу послати разне врсте фајлова (документи, слике, видео и аудио записи, архивирани подаци и др.)

 • За слање и пријем порука електронске поште користи се интернет сервис веб-мејл (енгл. webmail).

 • Да би корисници интернета могли да шаљу и примају електронску пошту, потребно је да имају своју електронску адресу односно адресу електронске поште или имејл (енгл. e-mail) адресу.

 • Адреса електронске поште може се добити тако што ће бесплатно креирати налог код Google сервиса електронске поште (Gmail веб сервиса) на адреси mail.google.com или преко других сервиса електронске поште, као што је Microsoft .

 • Често се дешава да се имејл адресе злоупотребљавају па корисници сервиса електронске поште често добијају нежељену и непримерену пошту (енгл. Spam). Системи за електронску пошту помоћу одговарајућих алгоритама могу да препознају спам поруке и аутоматски их сврставају у фасциклу Нежељена е-пошта (енгл. Spam или Junk Email).

 • У раду са електронском поштом увек се треба придржавати савета за правилну и безбедну комуникацију путем електронске поште.

Претходна лекција
Следећа лекција
A- A+
Тема
Темa

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.