Sadržaj
Увод
Увод
Како рачунари цртају?
Основни појмови
Први цртеж, први програм
Дигиталне боје
Уметност по рецепту
Цртање по инструкцијама
Цигла по цигла
Десило се случајно
Насумичности
Облици из природе
Случајни цртежи
Како смо направили илустрацију Рекурзивни Баухаус
Плочице са шарама
Трушеове плочице
Програмирање плочица
Запиши ми шта да урадим
Уметност Вере Молнар
Насумични ход
Илустрација - насумични ход
Визуелни ритам таласа и ветра
Перлинов шум
Дигитално треперење
Илустрација Таласи и сунце
Шум у више димензија
Бесконачни облаци
Вијугање Безијеових крива
Честице које се крећу
Системи честица и физичке симулације
Како изгледа време?
Алгоритамски сат и визуелизација времена
Секундара од пиксела
Илустрација Софтверски часовник
Ти си овде
Алгоритамске мапе и уметничка картографија
Дигитални глобус
Карта земљотреса
Таласање
Експлозија синуса
Лисажуове криве
Крај?
Да ли је ово крај?
Евалуација
Евалуација курса

Увод

Разне математичке формуле, квадрати и корени, синуси и косинуси, предугачке формуле - то су прве асоцијације које већини падају на памет када се помене реч математика. С друге стране, уметност испрва повезујемо са најпознатијим сликарским и вајарским делима које можемо да видимо у музејима и галеријама.

Свима је мање-више јасна повезаност математике и програмирања. Али, каква је њихова веза са уметношћу? Да ли уметност може да нам помогне да боље разумемо алгоритме? Да ли знаш за неког уметника који је уједно и математичар? Или програмер и уметник? Укуцај у претраживач math and art и кликни на приказ слика. Шта добијаш? За колико резултата ти се чини да и рачунари учествују у креирању ових радова?


https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Kursevi/OnlineNastava/algoritamska_umetnost/stepenice2_noise.jpg

Све већа употреба рачунара у нашим животима последњих педесетак година (а можда и више) утицала је и на уметност. Геометрија, апстракција, насумичност су постале битне теме за уметност у 20. веку. Али и пре појаве рачунара, препознајемо елементе уметничких праваца који су несумњиво утицали на стварање првих генеративних радова. Подсети се изломљене геометрије у кубизму, увођења насумичности у дадаизму, надреализму и апсрактном експресионизму, изражене и једноставне геометрије у конструктивизму и баухаусу, интензивних боја и контраста оп-арта и употребе алгоритма међу концептуалним уметницима.

Уметност некад може да делује неспојиво са математиком и програмирањем, али кроз овај необичан и занимљив курс осетићеш везу између ове три области. Показаћемо ти како алгоритамска уметност користи све предности које рачунари пружају у креирању елегантних и узбудљивих уметничких радова. Инспирисаћемо се делима из историје уметности и визуализоваћемо математичке формуле на неочекиване начине. Осмишљаваћемо алгоритме за визуелну уметност, писати кодове и направити своје прве генеративне слике на интернету.

Можда ти неки од термина које смо у овом уводу поменули нису познати, али се надамо да смо те заинтересовали да са нама наставиш ово истраживање. О свему управо поменутом биће много више у наредним лекцијама, са пуно занимљивих примера.

Prethodna lekcija
Sledeća lekcija
A- A+
Тема
Темa

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.