O nama

Fondacija Petlja je osnovana sa ciljem unapređivanja algoritamske pismenosti u Srbiji. Želja nam je da okupimo sve relevantne snage sa dokazanim rezultatima na ovom polju, jer smatramo da udruženi možemo da postignemo više i da lakše ostvarimo kontinuitet u delatnostima kojima ćemo se baviti. Pod algoritamskom pismenošću podrazumevamo pre svega:

  • sposobnost logičkog i apstraktnog razmišljanja o algoritmima sa kojima se srećemo u životu i radu,
  • sposobnost algoritamskog izražavanja, odnosno zadavanja pravila za automatizovane postupke,
  • sposobnost analize složenijih algoritamskih problema i njihovog sukcesivnog razlaganja na potprobleme, do nivoa već poznatih ili lako rešivih problema.

Smatramo da je algoritamska pismenost veština koja je bitna ne samo u programiranju i ne samo za buduće stručnjake u oblasti IT, već da se može primeniti u raznim poslovima, kao i u svakodnevnom životu i profesionalnom radu. Razvoj algoritamske pismenosti podstiče i razvoj kognitivnih sposobnosti uopšte.

Želimo da podignemo nivo svesti u društvu o značaju algoritamske pismenosti, te da podstaknemo različite društvene subjekte na aktivnije delovanje u smeru razvijanja i popularizacije algoritamske pismenosti. To znači da obrazovnim institucijama pomognemo da više i bolje doprinesu razvoju algoritamske pismenosti, da u široj populaciji podižemo svest o značaju algoritamske pismenosti i podstičemo i pomažemo pojedince da unapređuju svoju algoritamsku pismenost, kao i da okupimo pojedince i kompanije koje svojim resursima i angažovanjem žele da podrže razvoj algoritamske pismenosti.

Informatika očigledno ima sve veći značaj u savremenom svetu, pa takođe želimo da privučemo što veći broj ljudi, naročito mladih, da počnu da se bave ovom izuzetno važnom oblašću i da im pomognemo da što jednostavnije naprave prve korake u tom smeru.

Verujemo da povećanje broja IT inženjera i kvaliteta njihovog znanja, zajedno sa opštim podizanjem nivoa algoritamske pismenosti u Srbiji, može značajno da unapredi privredu naše zemlje u narednim decenijama.


Nebojša Vasiljević


Milan Vugdelija (predsednik upravnog odbora)
Dragan Stojanović
Filip Marić
Teo Šarkić


loop@petlja.org

Institucije koje podržavaju rad Petlje