O nama

Petlja se bavi unapređivanjem i promocijom algoritamske pismenosti u Srbiji.

Želja nam je da okupimo sve relevantne snage sa dokazanim rezultatima na ovom polju, jer smatramo da udruženi možemo da postignemo više i da lakše ostvarimo kontinuitet u delatnostima kojima ćemo se baviti. Pod algoritamskom pismenošću ovde podrazumevamo pre svega:

  • sposobnost logičkog i apstraktnog razmišljanja, potrebnog za bavljenje algoritmima,
  • sposobnost algoritamskog izražavanja, odnosno razumevanja postojećih i osmišljavanja novih algoritama,
  • sposobnost analize složenijih algoritamskih problema i njihovog sukcesivnog razlaganja na potprobleme, do nivoa već poznatih ili lako rešivih problema.

Smatramo da je algoritamska pismenost veština koja je bitna ne samo u programiranju i ne samo za buduće stručnjake u oblasti IT, već da se može primeniti u raznim poslovima, kao i u svakodnevnom ličnom i profesionalnom životu. Razvoj algoritamske pismenosti podstiče i razvoj kognitivnih sposobnosti uopšte.

Želimo da podignemo nivo svesti u društvu o značaju algoritamske pismenosti, te da podstaknemo različite društvene subjekte na aktivnije delovanje u smeru razvijanja i širenja algoritamske pismenosti. To pre svega znači da obrazovnim institucijama pomognemo da lakše obavljaju svoju delatnost u ovoj oblasti, da IT kompanijama koje žele da podrže ideju pojednostavimo načine na koje mogu da učestvuju, kao i da animiramo pojedince na razvoj svoje algoritamske pismenosti.

Informatika očigledno ima sve veći značaj u savremenom svetu, pa stoga želimo da privučemo što veći broj ljudi, naročito mladih, da počnu da se bave ovom izuzetno važnom oblašću i da im pomognemo da što jednostavnije naprave svoje prve korake. Verujemo da povećanje broja IT inženjera i kvaliteta njihovog znanja može značajno da unapredi našu zemlju u narednih 10-20 godina.